Papa Benedict al XVI-lea a adus joi, la Assisi, un omagiu unor agnostici si atei care cauta adevarul si pe Dumnezeu, afirmand ca acestia pun intrebari corecte si ca atitudinea lor se explica si prin lipsa de credibilitate a numerosi religiosi, relateaza AFP.

Scriitoarea franceza Julia Kristeva, filosoful italian Remo Bodei, filosoful mexican Guillermo Hurtado si economistul austrian Walter Baier au acceptat invitatia Papei de a se alatura celor aproximativ 300 de episcopi, pastori, imami, rabini, calugari budisti in orasul Sfantului Francisc.

"Lupta lor interioara si intrebarile lor sunt un apel catre credinciosi de a-si purifica propria lor credinta (...). De aceasta, inivit in special reprezentantii acestui grup la intalnirea noastra din Assisi", a explicat Papa.

"Este vorba de a se regasi impreuna in aceasta fiinta in mars spre adevar, de a se angaja hotarat pentru demnitatea omului si a servi impreuna cauza pacii impotriva oricarei forme de violenta distructiva a dreptatii", a spus Papa, care anterior condamnase violentele in numele religiei, inclusiv cele comise de-a lungul istoriei de crestini.

"Alaturi de cele doua realitati ale religiei si anti-religiei, exista de asemenea, in lumea in expansiune a agnosticismului, o alta orientare de fond (...) Oameni care nu afirma simplu: nu exista niciun Dumnezeu. Ei sufera din cauza absentei sale si, cautand ce este drept si bun, ei sunt, interior, in drum spre El. Ei sunt pelerinii adevarului, pelerinii pacii".

Aceste persoane "pun intrebari atat unei parti, cat si celeilalte. Ele resping falsa certitudine a militantilor atei, prin care acestia pretind ca nu exista Dumnezeu, si ii invita sa devina, mai degraba decat polemisti, persoane in cautare".

"Dar ele pun in discutie si adeptii religiei, pentru ca ei nu il considera pe Dumnezeu drept o proprietate care le apartine, cu atat mai mult daca se simt autorizati sa foloseasca violenta unii impotriva altora", a adaugat acesta.

Depinde doar de credinciosi, "cu imaginea lor redusa sau chiar deformata a lui Dumnezeu", ca acesti agnostici sa se "reuneasca in gasirea lui Dumnezeu".