Presedintele Traian Basescu a declarat, in discutiile purtate marti la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca pentru Romania este esentiala o Europa unita si o Uniune Europeana care "sa se indrepte catre Statele Unite ale Europei", relateaza Agerpres.

"Am discutat un lucru care pentru Romania este fundamental: noi nu am vrea o Europa cu cercuri centrifuge, cu idei centrifuge. Pentru Romania este esentiala o Europa unita, tot mai integrata si cred ca nu avem niciun motiv ca suveranitatea europeana sa nu o exercitam impreuna. Avem institutii puternice pe care trebuie sa le facem mai puternice, avem nevoie de o Uniune Europeana care sa ne indrepte catre Statele Unite ale Europei. Sigur, acest concept poate fi criticat si nu am eu pretentia ca Romania o sa si impuna, dar nu vom conteni sa sustinem acest concept al Statelor Unite ale Europei", a declarat seful statului, la finalul intrevederii de la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene.

Presedintele Traian Basescu i-a prezentat totodata presedintelui CE implicatiile care pot sa apara in Romania din cauza intarzierilor deciziilor privind Grecia si Zona Euro.

"In discutiile cu presedintele Barroso am subliniat nevoia ca maine sa se ia decizii. Sigur, nu ne putem substitui statelor din Zona Euro. Am discutat si am aratat domnului presedinte Barroso implicatiile intarzierilor in decizii pentru Romania. (...) Respectam efortul urias pe care il fac statele contributoare, dar avem nevoie de decizie rapida si cred ca avem nevoie mai mult ca oricand de integrare economica care sa ne indrepte catre crearea unei Europe unite", a spus seful statului, la finalul intrevederii cu presedintele Comisiei Europene.

El a reafirmat faptul ca CDS-ul Romaniei a crescut in ultima perioada ca un efect al "contaminarii" regiunii in urma situatiei din Grecia si din Zona Euro.

Presedintele Basescu a precizat ca i-a vorbit lui Barroso despre ingrijorarea Bucurestiului cu privire la necesitatea mentinerii expunerii bancilor europene pe piata bancara din Romania in urma procesului de recapitalizare.

"Am avut o intalnire extrem de necesara pentru mine si pentru Romania cu domnul presedinte Barroso. Am facut o analiza impreuna legata de modalitatile in care putem accelera absorbtia fondurilor europene si vreau sa multumesc Comisiei Europene atat pentru ghidul pe care ni l-a pus la dispozitie, cat si pentru asistenta tehnica ce ne va fi asigurata in perioada urmatoare", a mai spus Basescu.