Plenul CSM a aprobat propunerea ca magistratii corupti sa ramana fara pensii de serviciu, anunta TVR Info. In sedinta de marti, presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a cerut demisia judecatoarei Gabriela Barsan.

Horatius DumbravaFoto: Agerpres

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, reunit in sedinta de Plen, azi, 25 octombrie 2011, a hotarat, cu majoritate de voturi, insusirea propunerii formulate de domnul judecator Horatius Dumbrava, presedinte CSM, privind modificarea Legii 303/2004, in sensul ca magistratii condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie savarsita cu intentie, precum si magistratii sanctionati irevocabil cu excluderea din magistratura sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu stabilita de lege, urmand ca pensia de serviciu, incasata pana la condamnarea definitiva sau ramanerea irevocabila a sanctiunii disciplinare de excludere din magistratura, sa fie recuperata", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul CSM.

Plenul CSM a decis ca "este necesara o clarificare legislativa a regimului pensiilor de serviciu, precum si stabilirea unui regim identic pentru toate categoriile de personal din sistemul justitiei care beneficiaza de pensie de serviciu, nu numai pentru judecatori si procurori".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Ministrului Justitiei in legatura cu aceste propuneri, in vederea declansarii unei initiative legislative in materie, potrivit comunicatului CSM.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a propus, marti, 11 septembrie, plenului CSM ca magistratii care au suferit o condamnare pentru fapte de coruptie sau legata de exercitarea functiei de judecator sau procuror sau magistratii care au fost exclusi din profesie pe motive disciplinare sa nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ci sa primeasca o pensie obisnuita.

"Necesitatea unei astfel de masuri vine dintr-o realitate. Avem situatii stranii de-a dreptul in care magistrati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie sunt inchisi acum sau isi executa pedeapsa si ei primesc o pensie de serviciu. Masura pe care am propus-o este un act de demnitate pentru sistemul de justitie", a declarat atunci Horatius Dumbrava, pentru HotNews.ro.

Presedintele CSM sustine introducerea unui nou articol in Legea nr. 303/2004, respectiv art. 832, cu urmatorul cuprins:

  • ''(1) Nu beneficiaza de pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831 judecatorii si procurorii care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu infractiunile de coruptie, savarsita cu intentie.
  • (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si judecatorilor sau procurorilor fata de care a fost exercitata actiunea disciplinara, fiind stabilita sanctiunea excluderii din magistratura, in conditiile art. 47 alin. (31) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • (3) Diferenta dintre pensia prevazuta de art. 82 sau de art. 831, incasata pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, pana la data ramanerii irevocabile a hotararii prin care s-a solutionat actiunea disciplinara si pensia din sistemul public, precum si indemnizatia prevazuta de art. 81 alin. (1), sunt supuse restituirii''.