O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru evaluarea politicilor bugetare. La ultima evaluare din luna august, UE si FMI au cerut autoritatilor romane sa mentina disciplina bugetara si sa continue reforma in sectorul public, in conditiile in care Romania urmeaza sa revina pe crestere economica in acest an, dupa doi ani consecutivi de recesiune, scrie Agerpres.

Pentru 2011, cresterea economica era estimata la 1,5%, iar in 2012 la 3,5 - 4%. Insa, recent, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca exista posibilitatea ajustarii prognozei pentru 2012, pe fondul noului val de criza care se manifesta pe plan global. "Este posibil sa ajustam prognoza fata de cat s-a stabilit in vara, cat am discutat cu FMI si CE, adica 3,5% din PIB. Sa speram ca ajustarea nu va avea o diferenta semnificativa.

Imi doresc sa fie noua prognoza cat mai aproape de 3,5%, dar nu vom reusi. Vedeti ca toate tarile din UE au facut ajustari in jos privind prognoza de crestere economica", a spus, pe 18 octombrie, seful de la Finante. Referitor la 2011, ministrul Ialomitianu si-a exprimat convingerea ca Romania va incheia anul in curs cu o crestere economica de 1,5% din PIB, in timp ce alte estimari indica 1,7% din PIB.

Intr-un interviu pentru Agerpres, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a afirmat ca Romania va trebui sa isi pastreze angajamentele fata de continuarea reformelor economice prevazute in programul cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE), in ciuda presiunilor electorale din 2012.

In luna martie 2011, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 - 3,6 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.