Presedintele Traian Basescu a declarat duminica la Bruxelles ca a ridicat la reuniunea Consiliului European de toamna problema nerespectarii unui angajament politic de catre Olanda si Finlanda privind accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen, relateaza Agerpres.

Foto:

"Am ridicat problema nerespectarii unui angajament politic de catre Olanda si Finlanda si o sa va spun si de ce consider nerespectarea unui angajament politic. Sunt doua obligatii majore pe care statele care intra in UE le au: sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru acces in spatiul Schengen si sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru acces in zona euro. Romania si-a indeplinit aceasta obligatie, Olanda si Finlanda au refuzat aplicarea tratatului si in acest context a fost abordarea mea in interventie, cu atat mai mult cu cat si de aceasta data imi pot permite sa spun, pentru ca este o realitate: Olanda nu si-a respectat un angajament politic. Nu vreau sa spun ca premierul olandez nu a avut cuvant, sa nu traduceti asa", a spus Basescu.

Seful statului a mentionat ca pentru Romania ar fi insemnat ca premierul olandez isi tine cuvantul daca ar fi sustinut, conform intelegerii, in parlamentul sau aderarea Romaniei la Schengen.

"Afirmatia e ca Olanda nu a respectat o intelegere politica facuta in luna septembrie, cand eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementarile legate de spatiul Schengen. Deblocarea s-a facut in ideea ca Olanda va gasi formula realizarii unui compromis in ceea ce priveste accesul Romaniei si al Bulgariei in spatiul Schengen, iar pe urma premierul olandez a uitat acest lucru cand s-a dus la el acasa. Semnul pentru noi ca premierul isi respecta cuvantul ar fi fost daca reprezentantul guvernului in parlament sustinea ceea ce ne-am inteles la Consiliu, adica accesul Romaniei. Indiferent care ar fi fost votul in parlament, am fi considerat ca premierul si-a respectat cuvantul din Consiliu", a adaugat Basescu.

Basescu: Daca pana in decembrie nu se gaseste compromis pe Schengen, posibila tema in Consiliu

Traian Basescu a amintit si de declaratia presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a atentionat ca, daca nu se va gasi o solutie de compromis, va pune pe ordinea de zi subiectul accesului in Schengen al celor doua tari.

"Exista o declaratie a presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, care a atentionat ca, daca pana la Consiliul din decembrie nu se gaseste o formula de compromis, compromis care ar trebui sa se suprapuna pe compromisul realizat cu Franta si cu Germania, va pune pe ordinea de zi subiectul accesul in Schengen al Romaniei si Bulgariei", a spus Basescu, citat de Mediafax.