Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a transmis, duminica, o scrisoare deschisa presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, in care aduce in atentie problema lipsei de celeritate in judecarea dosarelor de mare coruptie, a lipsei de incredere in justitie, precum si necesitatea unei schimbari rapide si profunde a Inspectiei Judiciare in vederea responsabilizarii magistratilor, transmite Agerpres.

Potrivit Monicai Macovei, presa si societatea civila au relatat constant ca judecarea unor dosare de coruptie, frauda si alte infractiuni este tergiversata cu anii, cel mai adesea prin amanari repetate si termene foarte lungi, existand pericolul ca multe dintre ele sa ajunga la prescriptia raspunderii penale.

"In aprilie 2011, un fost deputat in Parlamentul Romaniei trimis in judecata pentru fapte de coruptie si condamnat, dupa primele doua instante, la 3 ani de inchisoare cu executare, a scapat de pedeapsa prin implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale in timpul procedurii de recurs. Trimis in judecata in mai 2006, dosarul a stat in prima instanta 4 ani si a trecut prin 47 de termene, cele mai multe fiind amanari. Desi avertizati de procurorii anticoruptie, cei 3 magistrati ai completului de la Curtea de Apel Bucuresti au dat iar amanari care au dus, in cele din urma, la prescriptie. Inspectia Judiciara nu a anuntat nicio masura in acest caz", afirma Monica Macovei.

Scrisoare Deschisa Catre CSM Prescriere Fapte Penale 23 Octombrie

Un alt exemplu la care face referire europarlamentarul democrat-liberal este dosarul Rompetrol, in care "Tribunalul Bucuresti a constatat, la 21 octombrie 2011, ca pentru doua din faptele penale pentru care sunt acuzati inculpatii raspunderea penala s-a prescris. Dosarul se afla in instanta din septembrie 2006, adica de 5 ani".

Monica Macovei invoca statisticile in domeniu potrivit carora peste 20 de dosare de coruptie sau frauda sunt in instanta de circa 4 ani sau mai mult, iar alte circa 20 de dosare sunt in instanta de mai bine de 2-3 ani si in niciunul dintre acestea nu exista o hotarare in prima instanta.

"Cazul Voicu, care a adus la lumina o intreaga retea pentru influentarea justitiei de catre oameni politici, nu a generat, asa cum ar fi fost normal, masuri dure ale CSM de sanctionare si curatare a sistemului de justitie. Cristian Jipa - un exemplu de magistrat implicat in acest caz - a primit o sanctiune nesemnificativa de taiere cu 15% a salariului pe 3 luni, iar ulterior s-a pensionat", exemplifica Macovei.

Europarlamentarul aminteste ca in raportul de monitorizare pe justitie al Comisiei Europene dat publicitatii in vara acestui an se arata ca desi Inspectia Judiciara a CSM a analizat un esantion de dosare de coruptie la nivel inalt cu termene de judecata amanate, nu a formulat concluzii sau recomandari semnificative cu privire la practica judiciara.