Cum va fi reorganizata Politia Locala in orasele cu peste si sub 20.000 de locuitori. Un sindicat a prezentat in premiera o varianta a proiectului de lege: cine castiga si cine pierde

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 21 octombrie 2011, 17:57 Actualitate | Esenţial


 documente
(21 Oct 2011) DOC, 815KB
(21 Oct 2011) DOC, 275KB
Politia Locala ar urma sa fie reorganizata si va deveni o structura obligatorie in localitatile cu peste 20.000 de locuitori. In cazul celorlalte localitati, precum si in cazul celor 6 Sectoare din Capitala, Politia Locala va fi infiintata doar daca autoritatile locale considera necesar si doar daca au bani, se arata intr-un proiect de lege prezentat de Sindicatul Politistilor Locali din Romania - Columna si atribuit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Potrivit documentului publicat de catre Sindicat, in interiorul Politiei Locale vor fi integrate structurile de Ordine Publica si Politie Rutiera din cadrul Politiei Nationale.
 • Sindicalistii critica proiectul de lege si sustin ca el "ar lasa pe drumuri 15.000 de politisti locali si ar avantaja doar 5.000 de politisti nationali".

Sursa foto: Politia6.ro

Sindicatul Politistilor Locali din Romania - Columna a prezentat un proiect de lege despre care se sustine ca apartine MAI si ca are in vedere o reorganizare substantiala a Politiei Locale. Proiectul prezentat de catre sindicalisti pe internet apare dupa ce, la finele lunii septembrie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat conceptia de reconfigurare a sistemului de ordine publica, anunta Administratia Prezidentiala, mentionand ca Executivul urmeaza sa adopte actele legislative care reglementeaza transferul de responsabilitati in domeniile circulatiei rutiere si ordinii publice de la Politia Nationala catre Politia Locala.

"Exista un proiect in interiorul MAI privind reorganizarea Politiei Locale, proiect care se afla acum la nivel de consultari intra-institutionale. Dupa ce acest proces se va incheia, proiectul de lege va ajunge in dezbatere publica si va fi dezbatut inter-institutional", au precizat pentru HotNews.ro reprezentanti ai Ministerului de Interne, fara a putea confirma daca varianta de lege prezentata de SPLR "Columna" este si varianta discutata in interiorul ministerului.

Totusi, in luna septembrie, Secretarul de stat in MAI, Mihai Capra, declara pentru Agerpres ca transferul de responsabilitati in domeniile ordinii publice si circulatiei rutiere de la Politia Nationala catre politiile locale se va face in orasele cu peste 20.000 de locuitori si numai daca administratiile locale respective doresc acest lucru. Potrivit Sindicatului mai sus mentionat, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) pregateste un proiect de lege care are in vedere reorganizarea Politiei Locale si in care se stabileste existenta ei obligatorie in orase cu populatia peste 20.000 de locuitori, in timp ce in localitatile sub 20.000 de locuitori, existenta Politiei Locale este optionala.

Potrivit proiectului de lege publicat pe internet, "Politia locala functioneaza in orase cu o populatie de peste 20.000 de locuitori si municipii, in scopul exercitarii atributiilor privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, in urmatoarele domenii: a) ordinea si linistea publica, precum si paza bunurilor; b) circulatia pe drumurile publice; c) disciplina in constructii si afisajul stradal; d) protectia mediului; e) activitatea comerciala; f) evidenta persoanelor; g) alte domenii stabilite prin lege".


Politie Locala in Sectoarele Capitalei, doar daca autoritatile locale considera necesar si au bani

In ceea ce priveste localitatile cu populatia sub 20.000 de locuitori si Sectoarele Capitalei se precizeaza ca "Politia locala poate functiona (...) daca autoritatile deliberative ale administratiei publice locale ale acestora hotarasc in acest sens". Cu alte cuvinte, daca autoritatea locala vrea, sau daca exista fonduri suficiente, abia atunci se vor angaja agenti care sa formeze Politia Locala.

Daca nu se decide infiintarea Politiei Locale, "in orasele mici, cu o populatie de sub 20.000 de locuitori, precum si in comune si in sectoarele municipiului Bucuresti, principalele misiuni de mentinere a ordinii si linistii publice, precum si cele din domeniul circulatiei rutiere, vor fi asigurate in continuare prin structurile teritoriale ale Politiei Romane", se arata intr-o motivare atribuita MAI si atasata proiectului de lege.


Sursa foto: Politia6.ro

Ordinea Publica si Politia Rutiera, integrate in interiorul Politiei Locale

In orasele cu peste 20.000 de locuitori, unde exista sau nu in prezent Politie Locala, "aceasta se infiinteaza prin preluarea si reorganizarea structurilor de siguranta publica si patrulare si, partial, a celor de politia rutiera din cadrul Politiei Romane", la localitatile sub 20.00 de locuitori sau in Sectoarele Capitalei, "infiintarea structurilor de politie locala (...) se face fara preluarea vreunor structuri din cadrul Politiei Romane."

In plus, "politia locala se organizeaza si functioneaza ca un compartiment functional in cadrul aparatului de specialitate al primarului/primarului general sau ca institutie publica de interes local, cu personalitate juridica", se arata in proiectul de lege.

Politistii locali, impartiti in doua categorii / Politisti locali speciali, doar din structurile MAI

Mai mult, politistii locali ar putea fi impartiti in doua categorii, in functie de unde provin: politisti locali cu statut special (carora se aplica prevederile Legii privind Statutul Politistului) si politisti locali cu atributii specifice (functionarii publici care ocupa alte functii publice specifice de politist local si carora se aplica Legea privind statutul functionarului public).

Politistii locali cu statut special provin numai din structurile Ministerului Administratiei si Internelor, precum si din unitatile de invatamant ale Ministerului Administratiei si Internelor.

Potrivit vicepresedintelui Sindicatului Politistilor Locali din Romania "Columna", Mihail Campeanu, transferarea personalului cu statut special ar naste o uriasa discriminare fata de ceilalti functionari publici deja existenti in cadrul autoritatii publice.

Sindicat: "Ce se intampla cu personalul deja angajat. Vor fi dati afara?"

In plus, "nu este clarificat ce se va intampla cu personalul deja angajat si care a fost angrenat in majoritatea actiunilor de pastrare a ordinii publice si paza bunuri, pe salarii modeste, fara sporuri. Nu este clarificata situatia cand numarul de posturi existente este dimensionat deja la un angajat in politia locala la 1 000 locuitori. Ce se intampla cu angajatii actuali? Le inceteaza relatiile de serviciu?", a precizat pentru HotNews.ro Mihail Campeanu.

In cadrul Politie Locale vor mai activa functionari publici care ocupa functii publice generale si  un corp de personal contractual care va fi responsabil doar de asigurarea pazei "bunurilor si obiectivelor aflate in proprietatea unitatii administrativ-teritoriale si/sau in administrarea autoritatilor administratiei publice locale sau a altor servicii/institutii publice de interes local, stabilite de consiliul local".

O alta nemultumire a sindicalistilor fata de reorganizarea Politiei Locale este punerea Sectoarelor Capitalei in aceeasi categorie cu localitatile sub 20.000 de locuitori.

"Sectoarele Municipiului Bucuresti sunt asimilate unitatilor administrativ-teritoriale cu o populatie mai mica de 20.000 locuitori si nu li se impune aplicarea acestui proiect, consideram ca este totusi o discriminare", este de parere vicepresedintelui Sindicatului Politistilor Locali din Romania"Columna", Mihail Campeanu.

"Drepturile salariale ale personalului politiei locale se stabileste, in functie de statutul profesional, astfel: a) in cazul politistului local cu statut special, potrivit prevederilor legale aplicabile functionarilor publici cu statut special din cadrul Politiei Romane. b) in cazul politistilor locali cu atributii specifice si al celor care ocupa functii publice generale, precum si in cazul personalului contractual, potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al primarului general al municipiului Bucuresti."


Sursa foto: Politia6.ro

Proiectul de lege prevede si alte aspecte ce tin de modul de evaluarea a activitatii Politie Locale (se precizeaza ca orice control este dispus si efectuat de catre MAI sau Politia Romana) sau de modul de numire in fruntea unitatilor de Politie Locala.

"Atributiile sefului politiei locale nu sunt definite, subordonare, la fel numirea. Primarul propune, Politia Romana organizeaza concursul si propune primarului numirea acestuia, prin intermediul autoritatii deliberative, primarul pierzand rolul de angajator", sustine Mihail Campeanu.

"Poiectul de lege este inadmisibil pentru ca se nasc noi subordonari ale autoritatilor publice locale si in special a primarului fata de Politia Romana, Institutia Prefectului si alte institutii sau servicii deconcentrate la nivelul teritoriului", mai sustine Campeanu.

Sindicat: "Proiectul de lege in forma propusa de guvern ar lasa pe drumuri 15.000 de politisti locali si ar avantaja doar 5.000 de politisti nationali"

In ceea ce priveste eventualele disponibilizari ce vor avea loc odata cu reorganizarea Politiei Locale, proiectul de lege spune ca "Politistilor locali din orase cu o populatie de peste 20.000 de locuitori si din municipii, ale caror posturi, in urma reorganizarii politiei locale, vor fi prevazute cu atributii care pot fi indeplinite exclusiv de catre functionarii publici cu statut special (n.r. agentii proveniti din MAI), urmeaza sa li se aplice in mod corespunzator prevederile Legii nr. 188/1999, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la situatia reducerii posturilor ca urmare a reorganizarii institutiei publice".

"Proiectul de lege in forma propusa de guvern ar lasa pe drumuri 15.000 de politisti locali si ar avantaja doar 5.000 de politisti nationali transferati in interesul serviciului la Politiile Locale. Daca guvernul si-ar face calculele corect, ar observa ca salariile la 15.000 de politisti locali este aproape egal cu al celor 5.000 de politisti nationali. Nu cred ca e cea mai inspirata idee de a da 15.000 de oameni afara, mai ales ca erau platiti din bugetele locale", este de parere Mihail Campeanu, vicepresedintele Sindicatului Politistilor Locali din Romania - Columna.

"S-a constatat ca este justificat transferul integral al activitatii de mentinere a ordinii si linistii publice, precum si a unei parti din cea de asigurare a respectarii regimului circulatiei pe drumurile publice, de la Politia Romana spre autoritatile administratiei publice locale din orase mari (cu o populatie de peste 20.000 locuitori) si municipii, urmand ca Politia Romana sa-si asume doar un rol de coordonare, indrumare si control pe aceste segmente de competenta", se precizeaza in motivarea atribuita MAI si atasata proiectului de lege.

Politia Locala a luat nastere recent, la inceputul anului, dupa o alta reorganizare, cea a Politiei Comunitare. Printre noutatile agentilor noii structuri de ordine, se numara responsabilitatile din domeniul circulatiei. Astfel, ei au dreptul sa sanctioneze anumite incalcari ale Codului Rutier, dar si sa asigure fluenta circulatiei in aria teritoriala de competenta. De asemnea, politistii locali au dreptul sa dispuna masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8611 vizualizari

 • +2 (8 voturi)    
  Eu ma bucur (Vineri, 21 octombrie 2011, 18:15)

  lucky luck [utilizator]

  Ca Politia devine facultativa in orasele sub 20.000 locuitori si in sectoarele Capitalei. Deja ca scolile au fost inchise mai de mult, iar spitalele mai recent, in felul acesta vom avea un stat facultativ in exercitarea datoriei pe care o are prin Constitutie de a-si sluji cetatenii.
  Obligatorii raman taxele, impozitele si modernizarea aceasta a statului. Modernizarea completa va fi insa doar atunci cand toate serviciile publice se vor inchide, cand spitalele vor fi la Viena, scolile la Lausanne, facultatile la Paris, politia la New York. Procesul a inceput. Sa fim optimisti!
 • +5 (7 voturi)    
  Ce il doare pe sindicalist (Vineri, 21 octombrie 2011, 18:15)

  HP [utilizator]

  Ca pleaca 15 mii de politisti, in loc sa il intereseze care este utilitatea lor si cum este servit mai bine interesul cetateanului.

  Tipic romanesc, cei din institutiile Statului considera ca cetateanul le este dator si subordonat si isi fac treaba cu amaraciune, dezinteres si aroganta.

  Ar trebui sa fie exact invers.
 • +7 (9 voturi)    
  Militia Locala (Vineri, 21 octombrie 2011, 18:51)

  ady [anonim]

  A devenit buricul pamintului. Nu mai ai loc de ei, dar in schimb pietele din sectorul 6 sau innegrit, oglinzi, roti, si stergatoare se fura in veselie. Noaptea nu vezi nicio patrula de militie locala pe strada. Doar ridica masini, sa isi faca planul, ca au plan de facut ca sa fie mentinuti in functii, si mai da amenzi la o mamaie de pe linga piata, care vinde si ea 2/3 legaturi de marar. Importanta maxima, eficacitate zero. Cit e spaga ca sa te angajezi la ei stie careva?
 • +3 (5 voturi)    
  Politia locala. (Vineri, 21 octombrie 2011, 18:51)

  mircea [anonim]

  In politiua locala lucreaza niste ciudati de te crucesti cum au ajuns in politie si asta nu numai in tara ci si in Bucuresti.Fosti securisti,fosti militieni exclusi pentru prostie si badaranie,fosti militari smecheri si analfabeti-un fel de mos Teaca.toti acestia,buni prieteni cu gastile de cartier,cu sutii si tiganii.Cu totii fac cheta pentru cinstirea politistilor cu mici ,bere si uneori cu curve.Trecerea politiei in subordonare locala nu cred ca ar fi o masura buna acum.La baronii locali le asiguram si o garda armata legala.Pana acum aveau gastile de batausi si badyguarzi.D-zeu cu mila.Daca i sa pus pata primarului pe tine,trebuie sa pleci din localitate.
  • +1 (1 vot)    
   AI MARE DREPTATE MIRCEA (Sâmbătă, 22 octombrie 2011, 11:52)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Cred ca ai punctat perfect, ciurucuri, jmecheri, badarani, fara utilitate si jaf i banii publici. In afara de circoteca nu-s buni la nimic . Sunt ei profesionalizati, trecuti prin filtrul politiei de stat, instruiti in a avea competente profesionale.
   Toata sleatca asta care-si primeste zilnic sponsorizarea de la pietari , tigani, ... nu sunt capabili de nimic.
   Incearca doar sa faca impresie , dar am sentimentul ca totul face parte dintr-un plan politic de decimare al politie adevarate cu bataie pe termen lung, mai urmeaza sa preia atributiunile jandarmeriei si sa aflam ca fac aretari si interceptati si ne-am dus.
   Mircea draga , ce se intimpa este o manevra politica periculoasa , daca un primar este timpit si se crede zmeu local , acestia , trebuie sa-i execute dispozitia fie ca este legala fie nu, ca primarii incep sa creda ca ei ne-au ales ca populatie si nu noi ca primari. Si pina te judeci cu ei , statutul si drepturile lor te apuca pastele deceniului.
   Bunul Dumnezeu cu toata mila ca astia care conduc tara sunt dusi cu pluta , nu ca as iubi politia, dar, aceste personaje nu au calitatea si competenta de a desfasura munca de politie .
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Luni, 24 octombrie 2011, 20:27)

   politist local [anonim] i-a raspuns lui mircea

   numestei badie nu acuza moca, parca esti basescu, toti sunt prosti dar nu numasti pe unul macar, tipic ROMANESC
 • 0 (0 voturi)    
  Gardienii (Vineri, 21 octombrie 2011, 22:52)

  gardianul [anonim]

  Abia astept sa vad agentii aia fiorosi de la sectoare cum pazesc trandafiri
 • -1 (1 vot)    
  poate face ordine (Sâmbătă, 22 octombrie 2011, 11:26)

  ion Fufa [anonim]

  Da poate face ordinesi in politia locala lociesc in Colentina si avem laga blocul nostru un centru de acesti asa zisi politisti am fost de cateva ori sa reclamam divese situatii si ne a trimes la plimbare spunandune sa sunam la centru la ei ca sa vina la caz ca ei nu vin sa vina altii ca ei stateau degeaba ne-a spus ca asa este regula la ei cu scarpinatul in frunte pe la ceafa Poate acum se va face ordine si va creea responsabilitati cand nu se vor mai calca pe picioare in sediu
 • -1 (1 vot)    
  suntem sanatosi? (Sâmbătă, 22 octombrie 2011, 11:35)

  radu [anonim]

  PDL s-a ticnit de tot, cu siguranta isi doresc o politie care sa fie prezenta in salile de alegeri ,justificand ca politia nationala este insuficienta ca a fost decimata de aruncatul sepcilor si l-a suparat pe Zeus..

  Din caraula primariei l-a paza militarizata,contraactuala, gardieni publici si alte iar acum l-a ceva ce nu poate fi definit.

  Intai, au aparut zeci de uniforme care mai de care mai ciudate , pline de zorzoane si cat mai copiate dupa uniformele institutilor statului, apoi au aparut cu bastoane , table in piept , bransarde, pistoale cu bile, catuse, gaze....

  Statul nu a impus o uniforma unica sa se deosebeasca clar ce-i un paznic sau o oficialitate si asta pentru ca in spatele firmelor de paza sunt oficialitati casate dornice de confuzie si castig.
  Strainii se inchina de cite uniforme ciudate exista si nu pot sa diferentieze cine si ce este acea persoana

  Nu-mi pot explica cum mii de oameni angajati in acesta structura au devenit peste noapte politisti,
  Oameni buni din guvernul romaniei, va rog sa va uitati la Discovery sa vedeti si sa intelegeti si voi ca un politist trebuie sa faca pregatire speciala , sa treca testele psihologice , sa aiba o anumita pregatire si conduita .
  Chiar nu vede nimeni ca este o ciroteca intreaga cu acesto papagali nepregatiti care chiar se cred politisti , mindri nevoie mare ca au catuse la curea si scrie pe ei "politia locala" ca pe bicuiti de altadata MUNCA

  Ospatarul de ministru nu are habar de cooperarea intre servici, de faptul ca serviciile MAI coopereaza , ca un anumit serviciu cere patrulei sa indentifice un anumit autoturism implicat in ceva special, ca se va face filajul gastilor profesional, . Credeti ca la salariul de femeie de serviciu al acestor pseudo politisti vor fi confidentiali profesional, credeti ca este necesar sa para fiorosi jucand rolul politistului din filme . .Nu ma mira c-a intr-o zi sa aflam ca asculta si convorbirile telfonice din ord politic.

  TREZITI-VA - TOTUL ESTE UN CIRC MURDAR
  • -1 (1 vot)    
   Crezi? (Sâmbătă, 22 octombrie 2011, 15:55)

   Solex [anonim] i-a raspuns lui radu

   Crezi ca partidul de guvernamint doreste infiintarea acestei structuri cu rolul de ai introduce in salile de alegeri sa fure voturi la ordinul primarilor, sa inchida ochii la turismul electoral.
   Crezi ca totul este asa de bine gindit ca cei de la putere sa mai castige inca odata.
   Nu este exclusa aceasta varianta si cred ca este rodul unei gindiri diabolice sa scada retingul politiei statale in defavoarea lor cu servilism total primariei.
   Poate ca parlamentul va intelege aceasta manevra a celor grabiti sa-si creieze propris structura .
   Citeste in expunerea de motive pentru infiintare si cazi pe spate la elementele de sustinere - Vezi doamne ca populatia este deosebit de fericita sa mai vada niste prosti cu cagule. Chiar, de ce trebuie ca fostii gardieni sa aiba cagule . Mai au sansa sa-i transforme in serviciu secret ca si asa nu avem si politia adevarata s-a dus pe apa simbetei de cind este condusa de strigatori de lozinci si agenti electorali de lipit afise.
   Bagati tare domnilor ca FMI inca nu s-a prins.
 • +1 (3 voturi)    
  Raspunderea (Sâmbătă, 22 octombrie 2011, 12:55)

  Vizitiul [utilizator]

  Iar aceste celule locale vor raspunde direct in fata interlopilor...locali, de asemenea.

  Bagati!
 • 0 (0 voturi)    
  de tot rasul (Sâmbătă, 22 octombrie 2011, 14:56)

  rica [anonim]

  Politia Comunitara urca o treapta se transforma in Politia Locala. Insa Politia Romana scade mai multe trepte Politia Locala ce nasol. Peste cateva zile o sa ii vezi in cimitir paznici la grilaje. Am intrat in U.E. ce calumea.
 • 0 (0 voturi)    
  politistii (Vineri, 2 decembrie 2011, 7:58)

  dop.yiorica [anonim]

  politistii locali mi-au salvat viata . le sunt recunoscatoare .
 • 0 (0 voturi)    
  . (Marţi, 24 iunie 2014, 18:17)

  ion [anonim]

  credeti ca politia asta romana care se crede stat in stat mai corespunde cerintelor actuale? Ei sanctioneaza pe ci mici iar clanurile mafiote in care cred ca si ei fac parte nu fac nimic?
  si tot critica politia locala de ce oare?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by