Tribunalul Bucuresti a constatat, vineri, ca doua dintre infractiunile de care este acuzat omul de afaceri Dinu Patriciu si ceilalti inculpati din dosarul Rompetrol s-au prescris, respectiv manipularea pietei de capital si divulgarea de informatii privilegiate, relateaza Agerpres.

Desi instanta a constatat inlaturarea raspunderii penale pentru cele doua infractiuni, Dinu Patriciu si ceilalti inculpati si-au exprimat pozitia in sensul continuarii procesului, sustinand ca doresc sa isi dovedeasca nevinovatia.

Chiar daca a scapat de doua acuzatii, in sarcina lui Dinu Patriciu raman alte infractiuni: delapidare, spalare de bani, asociere la savarsirea de infractiuni, initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, pentru care se va continua judecarea.

Urmatorul termen al procesului a fost fixat pentru 16 noiembrie, cand trei dintre inculpati, Sorin Pantis, Paul Gabriel Miclaus si Claudiu Simulescu, isi vor exprima pozitia cu privire la prescrierea celor doua infractiuni.

Procesul Rompetrol este unul dintre cele mai lungi din Romania. El treneaza la Tribunalul Bucuresti (instanta de fond) de peste cinci ani, fiind introdus pe rolul acestei instante din 29 septembrie 2006.

In cei cinci ani de cand se judeca la Tribunalul Bucuresti, avocatii inculpatilor au uzat de toate mijloacele pentru amanarea judecarii lui: lipsa prin rotatie a avocatilor, atacarea procedurii, ridicarea unor exceptii, inclusiv apelul la Curtea Constitutionala, unde cauza a stat aproape un an de zile.

Impreuna cu Dinu Patriciu, in acest dosar sunt judecati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache.

O parte a dosarului se refera la modul in care Rompetrol a preluat o creanta de 85 de milioane de dolari, procurorii DIICOT sustinand ca aceasta trebuia incasata de statul roman.