Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri, la Targu Mures, in timpul manifestarilor comemorative organizate la statuia primarului care a intemeiat orasul, Bernady Gyorgy, ca numarul scolilor cu denumiri maghiare ar trebui sa fie proportional cu ponderea populatiei maghiare, relateaza Agerpres.

Borbely a spus ca este foarte trist faptul ca in Targu Mures exista doar doua scoli care poarta numele unor personalitati maghiare si ca ar trebui ca in municipiu sa existe o scoala care sa poarte numele fostului primar, Bernady Gyorgy.

"Este foarte trist faptul ca in Targu Mures, in afara de Liceul Bolyai si Liceul Szasz Albert nu avem o scoala in care predarea sa se faca in limba maghiara, deci sa fie o scoala maghiara. Intreb eu: acel primar care spune ca el e de acord sa fie un Liceu Bernady, ce a facut in ultimii 12 ani pentru a infiinta o scoala cu numele Bernady Gyorgy, cel care a construit scoala? Si acum, inspectorul-sef este o persoana apropiata de partidul de guvernamant, de PDL si ar trebui sa discute domnul primar cu acest inspector scolar (din judetul Mures -n.r.), ca sa se dea numele lui Bernady acelei scoli", a aratat Laszlo Borbely.

Politicianul a spus ca nu ar trebui sa fie doar doua sau trei scoli in limba maghiara, ci ar trebui sa fie mult mai multe si ca exista foarte multe personalitati in istoria orasului, de etnie maghiara, "care pot sa fie cinstite si sa poarte scolile respective numele lor".

"De aceea spun sa vedem bine, numai noi putem sa avem incredere in noi. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa-i convingem pe acei oameni de bun-simt si de incredere care doresc ca sa se coalizeze cu noi, ca merita sa se coalizeze", a subliniat Borbely. In context, Borbely a mai declarat ca o data cu apropierea alegerilor, pot aparea in Targu Mures "manifestari de ura, atatare, conflicte intre etnii".

Acesta a spus ca Bernady Gyorgy a reusit sa fie primarul tuturor si ca in Targu Mures e nevoie de un astfel primar, insa nu cum e actualul edil, Dorin Florea, care a depus coroane de flori la statuia lui Bernady in urma cu o zi.

Borbely a precizat ca Fundatia 'Bernady Gyorgy', pe care o conduce, se va implica in alegerea unui "primar al tuturor".

'Fundatia considera ca are in momentul de fata un tel important - sa sprijine un primar care sa fie primarul tuturor si sa nu se intample ca si ieri, cand primarul Dorin Florea singur a venit aici, nu impreuna cu comunitatea, ca si cum ar fi lucrat pe furis, si a pus aici, cu o zi inainte, o coroana", a spus Laszlo Borbely.

La comemorarea fostului primar Bernady Gyorgy a participat si candidatul UDMR la Primaria Targu Mures, Vass Levente.