Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania cere Guvernului sa intervina pentru a stopa cresterea pretului la carburanti, argumentand ca pe plan international cotatiile petrolului au scazut, si ameninta cu proteste similare celor ale transportatorilor greci, care au declansat miercuri o greva generala.

"Ultimele sase luni au fost marcate de o scadere cu 11% a pretului titeiului la nivel mondial, scadere determinata de criza economica globala. In aceste conditii, Petrom isi rotunjeste frumos profiturile prin cresterea total nejustificata a preturilor. Cresterea va aduce in pragul falimentului firmele de transport si populatia ajunsa la limita suportabilitatii", se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), citat de Mediafax.

Uniunea considera ca Guvernul este vinovat pentru scumpirea combustibilului, intrucat Executivul doar "mimeaza supararea pe distribuitorii de carburanti", in loc sa "impuna un moratoriu pentru stoparea cresterii preturilor la carburanti".

Transportatorii mentioneaza ca ANAF a derulat o ancheta prin care a ajuns la concluzia ca majorarea pretului nu este justificata, insa nu a rezolvat problema, iar Consiliul Concurentei investigheaza "de mai bine de cinci ani" practicile de monopol ale distribuitorilor fara sa finalizeze insa cercetarea.

", aceasta este politica economica a Guvernului fata de nostru Petrom", se mai spune in comunicat.

Directorul executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, miercuri, ca scumpirea preturilor la motorina este determinata de majorarea cererii pentru acest produs, iar Romania produce mai putin decat consuma din acest tip de combustibil.

Amplificarea temerilor legate de criza datoriilor suverane din Europa si incetinirea dezvoltarii la nivel mondial au impact asupra pretului petrolului, care este tranzactionat marti in jurul a 108,5 dolari pe baril, cu aproximativ 19 dolari sub un maxim al anului atins in aprilie. Luni, pretul petrolului Brent a scazut cu peste un dolar, la sub 111 dolari pe baril.