Directia Nationala Anticoruptie a cerut "clarificari scrise" presedintelui Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Jean-Paul Costa, in legatura cu perchezitia de la locuinta lui Corneliu Barsan, judecator CEDO, in dosarul in care sotia sa, Gabriela Barsan, este acuzata de trafic de influenta.

Gabriela Barsan-Corneliu BarsanFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Reactia vine dupa ce DNA a primit o scrisoare semnata de Erik Friberg, grefier al Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), in care se exprima "ingrijorarea presedintelui CEDO ca nu ar fi fost respectate regulile imunitatii in cazul unei perchezitii efectuate de autoritatile romane la domiciliul judecatorului Corneliu Birsan, in legatura cu o investigatie privitoare la sotia sa".

"DNA a solicitat clarificari scrise presedintelui CEDO, Jean-Paul Costa, in sensul de a preciza daca scrisoarea mentionata reprezinta punctul de vedere al domniei sale ori punctul de vedere al Curtii Europene a Drepturilor Omului si in cadrul carei proceduri a fost emisa respectiva scrisoare", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

"In scrisoare se afirma ca, in lumina obiectului si scopului Conventiei de la Viena 'se pare ca imunitatea acolo stabilita se extinde la resedintele private ale judecatorilor in statul lor de origine'", precizeaza DNA.

Directia Nationala Anticoruptie solicita si "lamuriri privind prevederea din conventiile internationale aplicabile pe care se intemeiaza aprecierea domnului Friberg ca imunitatea domnului judecator Corneliu Birsan si a familiei sale se extinde 'la resedintele private ale judecatorilor in statul lor de origine'".

In cererea adresata presedintelui CEDO, "DNA aduce la cunostinta faptul ca nici ancheta penala, nici perchezitia efectuata la imobilul din satul Ghermanesti, comuna Snagov, Romania, nu vizeaza in nici un fel atributiile lui Corneliu Birsan ca judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului, ci pe acelea ale sotiei sale, Gabriela Birsan, ca judecator roman".

"Or, in aceasta situatie, documentele internationale prevad ca imunitatea aplicabila agentului diplomatic in statele in care isi desfasoara misiunea nu il scuteste de raspundere legala in statul de origine", sustine DNA, in comunicatul citat.

In cursul zilei de ieri, sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins plangerea inaintata de reprezentantul Romaniei la CEDO, judecatorul Corneliu Birsan, prin care cere anularea avizului de perchezitie la domiciliul sau si al sotiei sale, Gabriela Birsan, urmarita penal de procurorii DNA pentru trafic de influenta, potrivit Agerpres.

Gabriela Birsan, presedintele Sectiei contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a inaintat separat o cerere similara Plenului CSM de revocare a hotararii de perchezitie a locuintei de la Snagov, invocand imunitatea sotului. Contestatia judecatoarei Gabriela Birsan va fi judecata marti de catre Plenul CSM.

Judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Corneliu Birsan, a reclamat Consiliului Superior al Magistraturii masura perchezitionarii locuintei de la Snagov in care sta sotia sa, Gabriela Birsan, judecator la ICCJ.