Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, un proiect de lege privind statutul personalului auxiliar de specialitate din instantele judecatoresti si parchete. Prin acest act normativ se transfera o parte din atributiile administrative de la judecatori spre grefieri. De asemenea, infiinteaza statutul de manager de instanta, acesta urmand sa preia sarcinile bugetare si administrative de la magistrati.

"Acest personal de specialitate se va imparti in trei categorii mari: personal judiciar, personal de asistenta si personal tehnico-administrativ', a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

  • Personalul judiciar este compus din grefierul judiciar, grefierul de sedinta si grefierul de ancheta.
  • Personalul de asistenta este reprezentat de grefier, grefier registrator si agenti procedurali.
  • Personalul tehnico-administrativ este compus din specialistii IT, criminalistii si soferii.

Transferul de atributii administrative de la judecator catre grefierul judiciar si celelalte categorii de grefieri, va duce la o reducere a volumului de munca administrativa desfasurata in prezent de magistrati.

Managerul de instanta va prelua practic toate atributiile care tin de bugetul si patrimoniul instantei. "In acest fel, noi incercam sa dam judecatorului un alt statut, anume sa judece, lasand functiile administrative si bugetare pe seama unor specialisti. Este o cerinta si in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a spus Predoiu.

  • "Prin implicatiile indirecte vom avea o scurtare a duratei proceselor judiciare. Pe de o parte, se separa functia de manager de instanta de ceea ce inseamna competenta juridica propriu-zisa. Vom avea persoane specializate cu statut de manager de instanta si care se vor ocupa de problemele administrative, urmand ca personalul judiciar specializat sa solutioneze procesele judiciare in termene rezonabile, adica mai repede. Iar pe de alta parte, prin instituirea functiei de grefier judiciar, la fel se specializeaza intr-un domeniu extrem de important, iar unele atributii pot fi preluate de grefierul judiciar si de ancheta, ajutand la rezolvarea mai rapida a cazurilor judiciare", a explicat premierul Emil Boc.