Directorul Centrului de Comunicare al UMF Iasi, Adrian Ciureanu, si directorul administrativ al institutiei, Daniela Drugus, au fost pusi oficial sub invinuire de catre procurorii DNA pentru mai multe acuzatii de luare-dare de mita si abuz in serviciu. Alaturi de cei doi a mai fost pus sub acuzare si administratorul companiei Maguay Impex. Procurorii sustin ca cei trei ar fi trucat licitatia in urma careia s-a realizat platforma de e-learning a Universitatii de Medicina si Farmacie, printr-un proiect cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei. Procurorii sustin ca directorul companiei IT ar fi fost cel care a elaborat documentatia de atribuire a licitatiei si ca impreuna cu cei doi directori UMF a disimulat mita in echipamente IT si diverse cheltuieli fictive.

  • Rectorul UMF, Vasile Astarastoae, despre care presa a relatat ca este anchetat in dosar, nu a fost pus oficial sub acuzare, dar DNA mentioneaza ca se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Directorul Centrului de Comunicare al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, Adrian Ciureanu, si directorul administrativ al institutiei, Daniela Drugus, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, marti 18 octombrie. Alaturi de cei doi a fost arestat preventiv si Gabriel-Corvin Pughin, administrator al SC Maguay Impex. Cei doi directori UMF si administratorul companiei sunt acuzati de luare de mita si de trucarea unei licitatii pentru platforma de e-Learning, proiect realizat cu fonduri europene in valoare de peste 6 milioane de lei.

Potrivit DNA, directorii UMF Drugus Daniela si Ciureanu Ioan-Adrian "au dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC ”MAGUAY IMPEX” SRL Bucuresti". Procurorii sustin ca administratorul Pughin Corvin-Gabriel a fost cel care a elaborat documentatia de atribuire. Anchetatorii mai sustin ca statul a fost prejudiciat cu suma de 6.126.481 lei.

In comunicatul DNA se mentioneaza ca cei doi directori UMF au primit in mai multe randuri mita de la administratorul companiei. Anchetatorii sustin ca cei doi directori au incercat sa disimuleze in echipamente IT sau sub forma unor chetuieli inexistente.

DNA mentioneaza in comunicat ca in acest dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Presa locala a publicat si informatia potrivit careia investigatiile DNA il vizeaza si pe rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae. Rectorul UMF a fost citat la audieri la DNA Iasi, miercuri 12 octombrie, dar nu s-a prezentat deoarece s-a internat in spital. Vasile Astarastoae a declarat public ca i-au fost aduse acuzatii "pe nedrept" si ca "procurorii fabrica dosare". Compania Maguay Impex a respins acuzatiile de coruptie.

Citeste mai jos precizarile DNA privind punerea sub acuzare a celor doi directori UMF:

  • In perioada 2009 - 2011, la U.M.F. Iasi era în derulare proiectul finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si intitulat „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi”. În acest context, inculpatii Ciureanu Ioan-Adrian, director al Centrului de Comunicatii din cadrul U.M.F. Iasi, coordonator tehnic al proiectului si membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achizitie a platformei de e-learning, si Pughin Corvin-Gabriel, administrator al SC ”MAGUAY IMPEX” SRL Bucuresti, beneficiarul contractului de punere în practica a platformei informatice, au actionat în vederea obtinerii unor beneficii financiare din derularea proiectului mentionat mai sus. Ulterior, cei doi au beneficiat si de sprijinul inculpatei Drugus Daniela, director general administrativ al U.M.F. Iasi, responsabil financiar al proiectului si membru al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achizitie a platformei de e-learning.
  • Concret, inculpatii Drugus Daniela si Ciureanu Ioan-Adrian, cu încalcarea dispozitiilor legale referitoare la achizitiile publice, au dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC ”MAGUAY IMPEX” SRL Bucuresti. În demersul lor, cei doi au fost ajutati de inculpatul Pughin Corvin-Gabriel, administratorul firmei, care a elaborat în conditii netransparente documentatia de atribuire a contractului. În aceasta modalitate, U.M.F. Iasi si Ministerul Economiei si Finantelor au fost prejudiciate cu suma totala de 6.126.481,98 lei.
  • In cadrul proiectului, Drugus Daniela, cu încalcarea prevederilor legale, a încheiat un contract de prestari servicii cu o societate comerciala. Astfel, U.M.F. Iasi a fost prejudiciata cu suma de 30.000 lei, suma ce a fost recuperata.
  • De asemenea, tot în cadrul proiectului, Drugus Daniela a avizat plata, catre firma inculpatului Pughin Corvin-Gabriel, a sumei de 160.000 lei cu titlu de „cheltuieli de instruire”, desi aceasta activitate nu a fost realizata. Acest lucru a fost posibil si pentru ca inculpatul Ciureanu Ioan-Adrian a confirmat în fals efectuarea acestei activitati.

Vezi aici comunicatul integral

Directorul Centrului de Comunicare al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, Adrian Ciureanu, a fost pus sub acuzare de DNA pentru infractiunile de: dare si luare de mita, fals in inscrisuri, abuz in serviciu si initierea sau constituirea unui grup infractional.

DRUGUS DANIELA, director general administrativ al U.M.F. Iasi, este acuzata de aceleasi infractiuni: dare si luare de mita, abuz in serviuciu, fals intelectual.

PUGHIN CORVIN-GABRIEL, administrator al SC ”MAGUAY IMPEX”SRL Bucuresti, este acuzat de: dare de mita, complicitate la abuz in serviuci, fals in inscrisuri.

Citeste si