O echipa a emisiunii BBC Panorama a urmarit, timp de cateva luni, cativa copii de tigani romani care cersesc in Londra, a caror viata au comparat-o cu cea a unui Oliver Twist de secol 21, transmite BBC News.

  • Documentarul poate fi urmarit in seara asta la ora 23:00 (ora Romaniei), pe BBC1.

"Ii vedem pe Oxford Street, zi si noapte - copii cersind. Timp de cateva luni, i-am filmat muncind pe strazi in timpul iernii trecute, pe zapada sau ploaie. Peste 100 de ore de filmare - ca si cum te-ai uita la Oliver Twist in secolul 21", spun ei.

Alice si Lou, copiii tigani din strazile Londrei

Jurnalistii au urmarit o fetita, pe care au numit-o Alice, care nu parea a avea mai mult de 4 ani, insa parea experimentata: "era pe rand inocenta, disperata, perseverenta, lingusitoare".

Purtand un batic alb, ea foloseste o cabina telefonica pe post de toaleta si cauta mancare prin gunoaiele de la McDonalds, in timp ce cerseste indiferent de vreme.

Proprietarul unui restaurant din zona sustine ca unii copii strang cate 500 de lire sterline pe zi. Alice ii da fiecare banut unei femei tinere de circa 20 de ani, care ulterior s-a dovedit a fi mama ei.

In fata moscheii din Regent's Park, echipa a filmat un grup de femei care controleaza cativa copii, inclusiv un baietel caruia i-au spus "Lou".

Pe "Lou" si cei care se ocupa de el i-au urmarit luand autobuzul de acasa - o casa inchiriata in Ilford, Essex, in curtea careia statea un BMW X5.

In cursul a circa un an de zile, toate grupurile de copii cersetori din strazile Londrei investigate de Panorama s-au dovedit a fi tigani din Romania. "Desi poarta haine ieftine si baticuri pe cap si vizeaza moscheele si alte zone populate cu turisti din statele din Golf, niciunul nu este musulman", povestesc ei.

Christine Beddoe, director al ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking), spune ca acesti copii sunt fortati sa munceasca si li se fura copilaria. "Inseamna ca le iei dreptul la educatie, ca vor avea probleme de nutritie, de sanatate. In plus, vor creste crezand ca aceasta este singura cale normala de a-ti castiga existenta", spune ea.

Politia britanica opreste cersetorii, insa in general nu pot face altceva decat sa le ia datele si sa ii lase in pace. Autoritatile se tem ca saracia i-a facut pe tigani vulnerabili in fata gruparilor infractionale din cadrul comunitatii rome.

Potentialul unui copil cersetor in Londra se ridica la 100.000 de lire pe an.

"Este o forma de sclavie moderna. Cum poate un copil de patru ani sa isi dea consimtamantul pentru a fi exploatat? Ei nu stiu ca este ilegal sa cersesti pe strazi. Sunt copii", a explicat fostul superintendent in Politia Metropolitana Bernie Gravett, care a condus Operatiunea Golf, vizand oamenii aflati in spatele copiilor cersetori.

Tandarei, oraselul cu vile construite cu bani cersiti in Anglia

Gravett si colegul sau au facut atunci parte dintr-o operatiune impreuna cu politia romana, in urma careia au fost arestati 26 de traficanti de copii din Tandarei.

Acuzatii, inchisi timp de cateva luni insa acum liberi, au negat orice faradelege.

Insa in Tandarei, un orasel plin cu vile luxoase probabil construite cu bani cersiti in Marea Britanie, jurnalistii au aflat in mod diret de la un Petrica Dragusin, unul dintre barbatii arestati, ca tot orasul stie cum sa pacalesti sistemul social britanic.

"Vina este a statului britanic, care le da multi bani. Au multi copii, sapte, opt, zece, si daca au multi copii construiesc o vila. Unii strang 10.000 - 13.000 de lire pe luna, au 3 sau 4 sau 5 seturi de ajutoare sociale", a spus Dragusin.

In Anglia, politia i-a urmarit pe cei din gruparile de traficanti pentru fraudarea serviciilor sociale: 9 persoane, dintre care 8 sunt tigani romani, au fost inchisi la inceputul anului pentru 10 ani, pentru o frauda de 800.000 de lire in ajutoare sociale, de care in mod normal romanii nu beneficiaza, insa pe care ei le-au obtinut cu ajutorul unor acte false.

Din casa unde a fost zarit "Lou" ieseau si intrau numerosi copii si adulti, intre care Ioan Rostas si sotia lui Stela, precum si fiica acestora, Vandana, anchetati pentru fraudarea serviciilor sociale britanice. De asemenea, reporterii au urmarit familia Rostas pana in Romania, la Huedin, unde aceasta detine doua case, o vila luxoasa la strada si o casa mai mica pe o alee laturalnica. In fata casei mari a fost vazuta aceeasi masina BMW X5, dar a fost zarit si Lou. Vezi aici cum au fost primiti jurnalistii.

Realizatorii emisiunii au mers si in Fetesti, pe urmele mamei lui Alice - Denisa Mazarache, cea careia ii dadea fetita banii la sfarsitul zilei, si care in Londra traiau intr-o casa inchiriata din Slough.

In casa noua din Fetesti, ei au gasit un barbat care a negat nervos ca stie cine este Denisa Mazarache, insa pe ea au gasit-o in casa unui alt membru al familiei.

Femeia a recunoscut ca a fost in Londra, unde a cersit pentru bilete, pentru mancare, insa ca a plecat in urma cu un an din Londra si acum "Alice" merge la gradinita si ea are o slujba.

"Mintea insa, spun jurnalistii, pentru ca am filmat-o in urma cu mai putin de 2 luni cersind pe strazile Londrei".