DirectorulAgentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, a fost retinut sambata de procurorii DNA, in urma unui flagrant, transmit televiziunile de stiri. Bian ar fi fost arestat in timp ce primea 80.000 de lei de la angajatii agentiei din Brasov. In plus, procurorii anticoruptie efectueaza perchezitii la biroul lui Bian.

Silviu BianFoto: Agerpres
  • Vezi atasate declaratiile de avere si de interes ale lui Silviu Bian.

Flagrantul a fost realizat la Brasov, unde Bian s-a deplasat sa ridice banii.

Banii ar fi provenit de la mai multi angajati ai AJOFM Brasov ce erau amenintati cu disponibilizarea. Ei ar fi strans 80.000 de lei pentru a-i oferi sefului ANOFM in schimbul mentinerii in functii.

Potrivit reprezentantului DNA Bucuresti, Gabriela Balaban, preluata de Agerpres, actiunea este in desfasurare, procurorii efectuand perchezitii in mai multe locatii in vederea ridicarii de documente.

Seful ANOFM urmeaza sa fie adus la Bucuresti, unde procurorii anticoruptie vor hotari daca emit mandat de retinere pentru 24 de ore si daca il vor prezenta pe Bian instantei cu propunere de arestare preventiva.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a spus pentru Antena 3 ca nu stie nimic despre acest caz, insa orice persoana implicata intr-un astfel de caz "pleaca imediat pentru a nu afecta imaginea institutiei". Consiliera premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a declarat pentru Realitatea TV ca e o dovada ca "in sfarsit, justitia isi face treaba... Poate fi oricine; daca a gresit, trebuie sa plateasca in justitie. E semn ca politicul nu se amesteca in justitie".

Potrivit paginii oficiale a ANOFM, Silviu Bian este presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Presedintele Consiliului de Administratie al ANOFM. El a fost propus pentru sefia Agentiei de filiala Alba a Partidului Democrat Liberal (PDL).

Potrivit unui CV postat pe site-ul money.ro, Silviu Bian s-a nascut pe 30 iunie 1960. El este absolvent al Academiei de Studii Economice, iar inainte de 1989 a lucrat ca economist

Bian a intrat in politica in 1992, fiind membru fondator al PD.

El a mai fost presedinte al ANOFM in perioada 2005-2007, iar dupa ruperea Aliantei D.A. si-a depus "demisia de onoare" in fata premierului Calin Popescu-Tariceanu (sursa alba24.ro). Numit secretar de stat, el a revenit in functia de director ANOFM in 2009.

In declaratia de avere din 26.10.2010, el a scris ca in anul precedent castigase 54.068 de lei in functia de director al ANOFM.

Infiintata in 1999, sub denumirea de Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala, in subordinea Ministerului Muncii, ANOFM a fost creata pentru plata indemnizatiilor pentru someri. In prezent, Agentia ofera consiliere profesionala, cursuri de formare, consultanta pentru inceperea unei afaceri sau subventioneaza crearea de locuri de munca pentru grupuri defavorizate (sursa money.ro).