Judecatorul Anton Pandrea, despre care presa a scris ca le-ar fi avertizat pe Gabriela Birsan si pe Iuliana Pusoiu ca au telefoanele ascultate a cerut pensionarea iar presedintele Romaniei a si incuviintat-o. Declaratia a fost facuta vineri in exclusivitate la TVR Info de Cristian Danilet, membru in Consilul Superior al Magistraturii.

"In urma cu 3-4 saptamani am primit doua cereri de pensionare de la Inalta Curte, una a era a domnului judecator Pandrea si presedintele Romaniei, daca nu ma insel, chiar zilele acestea, a si incuviintat pensionarea dumnealui", a declarat Danilet.

El nu a confirmat daca judecatorul Pandrea ar fi cel care a incuviintat interceptarea telefoanelor judecatoarei Birsan, dar a confirmat in schimb ca şeful Secţiei Penale a Curţii Supreme, Anton Pandrea, era unul dintre cei 4 judecatori ai Curtii Supreme autorizati pentru incuviintarea interceptarii unor telefoane pentru demnitari, respectiv judecatori in acest caz.

"Acestea sunt proceduri secrete: pentru a incuviinta intercepatrea telefoaneleor la acest nivel, al demnitarilor, este nevoie de certificat ORNISS, adica persoana respectiva a facut practic un angajament fata de institutiile statului sa nu divulge astfel de informatii; daca doamne fereste o persoana autorizata in acest sens a divulgat date confidentiale poate sa intre sub incidenta legii penale; in cazul nostru inspectia judiciara a declansat deja o ancheta sa vada a avut loc o scurgere de informatii, asa cum presa a relevat", a mai declarat Danilet.

Membrul CSM nu a putut confirma insa daca judecatorului Anton Pandrea i s-a retras certificatul ORNISS.

Presa a relatat ca judecătorul Anton Pandrea, şeful Secţiei Penale a Curţii Supreme, este suspectat atât de favori­zarea infractorului, cât şi de transmitere de secrete în scandalul în care Gabriela Bîrsan, preşedin­tele Secţiei Contencios, şi Iuliana Puşoiu, magistrat la aceeaşi secţie, sunt acuzate de corupţie.

Procurorul sef al DNA a declarat in urma cu trei zile tot la TVR ca una din cele doua judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie puse sub acuzare pentru fapte de coruptie a depus la Consiliul Superior al Magistraturii cererea de pensionare. Potrivit unor surse judiciare, judecatoarea care solicita pensionarea ar fi Gabriela Birsan, presedinta Sectiei de contencios de la ICCJ.