Mai multi democrat-liberali din Comisia pentru invatamant a Camerei Deputatilor vor depune in urmatoarea perioada un proiect legislativ privind asigurarea unui pachet alimentar in scoli, altul decat cornul si laptele sau fructul, la care s-ar putea adauga o masa calda pentru elevi, a declarat deputatul PDL Marius Gondor, potrivit Agerpres.

" 'Pachetul alimentar', iniţiativa legislativă pe care am demarat-o şi o s-o depunem în curând, nu este altceva decât o generalizare a programului 'Laptele şi cornul'. Prin acest pachet alimentar noi vrem să le oferim un program mai generos prin care Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ, în spiritul descentralizării, să stabilească ce alimente oferă copiilor", a explicat Gondor, la finalul dezbaterii la care au participat oficiali ai MECTS si Jandarmeriei, inspectori generali scolari, directori de unitati de invatamant, reprezentanti ai parintilor si copiilor.

El a mai precizat, legat de sursele de finantare, ca fata de ceea ce aloca Guvernul la ora actuala, 1,17 lei/copil, se pot adauga sume de la alte entitati: consilii locale, parinti.

"Alte entitati interesate pot adauga sume de bani, pot sa ofere copiilor o masa calda.(...) In momentul actual exista peste tot numai lapte si corn. Cred ca lumea s-a saturat de asa ceva. (...) Am pornit de la suma de 1,17 lei alocata de Guvern prin programul 'Laptele si cornul'. Noi propunem, in functiile de posibilitatile economiei, de ceea ce poate o comunitate locala, ce pot adauga si parintii sa ajungem la o suma care s-ar ridica la un euro. Si din aceasta suma sa oferim o masa calda copiilor", a declarat deputatul democrat-liberal.

Gondor a tinut sa sublinieze ca in urma discutiilor avute cu "foarte multi primari", acestia si-au manifestat disponibilitatea de a sprijini un astfel de proiect in masura in care cadrul legislativ le-o va permite.

Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat, la randul sau, ca foarte multa lume a ajuns la concluzia ca programul 'Laptele si cornul', in forma sa actuala, nu mai produce beneficiul pentru care a fost instituit si ca o modernizare, o transformare a acestuia este necesara.

"Totodata, factorii decidenti trebuie sa se aseze pe o platforma unitara si sa propuna cel mai bun mod de a aborda pachetul alimentar in asa fel incat sa atinga maximum de eficienta pentru obiectivul esential: reducerea parasirii timpurii a educatiei", a declarat oficialul de la Educatie.

Nu in ultimul rand, Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, a declarat, la finalul dezbaterii, ca initiativa privind pachetul alimentar pentru elevi se poate dovedi benefica in masura in care Consiliile de Administratie ale scolilor decid ce ar trebui sa cuprinda acest pachet si daca servirea sa se face cu respectarea normelor igienico-sanitare, norme pe care trebuie sa le indeplineasca si alimentele respective.

La prima parte a evenimentului desfasurat cu usile inchise a participat si ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. La iesire, acesta a refuzat sa ofere declaratii presei, invocand faptul ca se grabeste sa ajunga la timp catre o cursa aeriana.