Vicepresedintele PDL Monica Macovei considera ca amendamentele la Legea Agentiei Nationale de Integritate propuse de deputatul UDMR Marton Arpad nu respecta cerintele Comisiei Europene si o "golesc de continut", informeaza Agerpres. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat pentru Mediafax ca respinge afirmatiile Monicai Macovei, despre care mai spune ca "vrea puscarie pentru toata Romania, unde doar ea si prietenii ei sa fie afara".

Monica Macovei a declarat intr-o postare pe blog ca ar dori ca "opinia publica sa nu stie nimic despre averile si conflictele de interese ale candidatilor in perioada alegerilor, declaratiile de avere sa nu mai fie publice, inspectorii de integritate sa nu mai primeasca informatii de la alte institutii ale statului, deci sa nu mai poata verifica averile si nici realitatea celor scrise in declaratiile si contractele incheiate in situatii de conflict de interese sa nu mai poata fi anulate."

Declaratia a survenit in urma amendamentelor depuse marti, 4 octombrie, de deputatul UDMR Marton Arpad la proiectul de lege initiat de deputatul Tudor Ciuhodaru. Proiectul prevede ca, pe langa declaratiile de avere si interese personale cerute de legea 176/2010, sa fie depuse si declaratii de studii.

Printre propunerile deputatului UDMR se numara eliminarea declaratiilor de avere pentru candidati, eliminarea posibilitatii ANI de a cere informatii de la institutiile statului pentru verificarea averilor si eliminarea obligatiei de a afisa declaratiile de avere pe site-ul institutiei. De asemenea, contractele incheiate de o persoana aflata in conflict de interese si care fac obiectul conflictului de interese nu mai sunt anulate. Modificarile ar duce la limitarea atributiilor ANI.

Europarlamentarul Monica Macovei considera ca adoptarea propunerilor facute de UDMR cu privire la atributiile ANI, "contrare cerintelor Comisiei Europene- se va reflecta prost in raportul MCV din 2012, cu efecte negative asupra accesului Romaniei la spatiul Schengen."

"UDMR s-a opus in februarie 2005, in Guvern, adoptarii declaratiilor de avere detaliate si publice, UDMR s-a opus luni de zile, in 2006, tot in Guvern, adoptarii Legii ANI si a contribuit, in Parlament, la respingerea, in 2006, a ordonantei de infiintare a DNA (salvata de presedinte, care a retrimis legea in Parlament)", a explicat Monica Macovei.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a respins afirmatiile Monicai Macovei declarand pentru Mediafax ca actuala legea de functionare a ANI este neconstitutionala si trebuie adusa "in albia constitutionala".

Frunda a declarat ca: "Monica Macovei vrea o puscarie pentru toata Romania, unde doar ea si prietenii ei sa fie afara. Eu nu vreau asa ceva, pentru ca eu sunt un barbat care lupta pentru drepturile omului. O provoc la o dezbatere televizata, la ce post doreste, am spus-o si o repet: ANI este o domnisoara de centura si trebuie tratata ca atare, cat timp lucreaza impotriva deciziei Curtii Constitutionale. Parlamentul a adoptat legea de functionare a ANI, dar nu a luat in considerare doua decizii ale Curtii Constitutionale, actuala lege e neconstitutionala si trebuie sa aducem in albia constitutionala legea de functionare a ANI. Alegeti dumneavoastra daca vreti sa traiti in republica-puscarie a lui Macovei sau in republica mea, care respecta drepturile omului".

Citeste si: