Ca ecou la monologul Gabriel Liiceanu - Daniel Funeriu, Stefan Vlaston publica o scrisoare in care spune cam asa: "exista autonomie universitara, examenele le face fiecare facultate cum vrea ea, iar daca nu isi face bine treaba o sa dispara oricum caci angajatorii nu angajeaza doar pe baza de diploma si atunci studentii nu vor mai frecventa acea facultate. Studentii pot urma facultati in strainatate", scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Exista o problema cu acest rationament si anume: este adevarat ca exista autonomie universitara si ca intr-adevar ministrul nu se poate implica in examene pe post. Insa nu aceasta este problema. Problema este de folosire a resurselor: de ce sa platim profesori si de ce sa le dam spre folosire spatiu in centrul orasului plus - si mai important - sa le dam chiar si timpul unui singur student pe mana daca ei nu sunt in stare sa faca performanta?

Care sunt obiectivele unei universitati care consuma resursele - si asa limitate - ale societatii? Sunt aceste obiective discutate si acceptate de societate sau nu? Caci daca nu sunt, atunci domnii profesori, care sunt autonomi, ar trebui sa-si semneze in mod autonom scrisoarea de demisie si sa-i lase pe altii in locul lor.

Comenteaza pe Jeopardy.