Prefectul Gyorgy Ervin va trimite in cursul zilei de luni o circulara catre toate institutiile publice din judetul Covasna cerandu-le sa foloseasca placute bilingve, informeaza Agerpres. Intr-o conferinta de presa sustinuta luni, prefectul a explicat ca, la cererea sa, Departamentul pentru Relatii Interetnice din Guvernul Romaniei a clarificat problema inscriptionarii bilingve a institutiilor din zonele in care traiesc minoritati nationale.

"In opinia lor, e obligatoriu ca denumirile sa fie inscriptionate si in limbile minoritatilor, fie ca este vorba despre institutii aflate in subordinea adinistratiei locale, fie servicii publice deconcentrate", a declarat prefectul. In baza acestui raspuns, Gyorgy Ervin le va cere institutiilor publice din judet sa monteze placute bilingve pe care, potrivit legii, denumirile vor fi scrise mai intai in limba romana iar apoi in limba minoritatii.

Prefectul a adaugat ca, in calitate de garant al respectarii legii, are datoria de a veghea atat la respectarea drepturilor majoritatii cat si a drepturilor minoritatilor, mentionand ca, in ultima perioada, a primit mai multe sesizari cu privire la incalcarea prevederilor legale referitoare la inscriptionarea in spatiile publice. Printre cei care si-au manifestat ingrijorarea cu privire la inscriptionarea bilingva se numara si presedintele UDMR Sfantu Gheorghe Antal Arpad care, in luna august, a solicitat Prefecturii Covasna "sa vegheze" nu numai la folosirea limbii romane, ci si a celei maghiare in primarii si institutii deconcentrate.

Prefectul a sustinut ca este "o chestiune de bun-simt" ca inscriptionarea sa se faca bilingv intr-o zona locuita in proportie de 75% de maghiari.

Conform art. 76, alin. 4 al Legii nr. 215/2001, republicata: "Autoritatile administratiei publice locale vor asigura inscriptionarea denumirii localitatilor si a institutiilor publice de sub autoritatea lor, precum si afisarea anunturilor de interes public si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective, in conditiile prevazute la alin. (2)". Conform alin. 2 al aceleiasi legi, prevederea se aplica in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor.