Sorin Ducaru, ambasadorul Romaniei la NATO, a declarat ca "propunerea Rusiei de a avea un sistem integrat de scut (cu NATO - n.red.) prezinta dificultatea responsabilitatii fiecarei parti. Nu cred ca Rusia si-ar da responsabilitatea apararii propriului teritoriu altcuiva. La fel si NATO". Ducaru a raspuns astfel intrebarii unui parlamentar rus, care a chestionat lipsa vointei NATO de a colabora mai strins cu Rusia.

Sorin DucaruFoto: Rompres

Sorin Ducaru a mai spus ca NATO are o abordare progresiva a colaborarii cu Rusia: "De aceea, acum avem un partener strategic cu Rusia dar, sincer, nu avem o alianta cu Rusia. NATO a propus Rusiei posibilitatea de a lega cele doua sisteme (antiracheta - n.red.) pentru a schimba informatii".

Oficialul roman a mai explicat, in cadrul prezentarii pe care a avut-o duminica la Adunarea Parlamentara NATO, in Comisia pentru Stiinta si Tehnologie, ca sistemul anti-racheta NATO/SUA e un sistem pur defensiv si in nici un caz indreptat impotriva unor potentiale amenintari din Rusia, fiind incapabil sa opreasca rachetele nucleare intercontinentale ce ar putea fi lansate din Rusia.