Curentul de meteori Draconide ar putea avea o activitate foarte intensa in noaptea de 8 spre 9 octombrie, conform calculelor Organizatiei Mondiale de Meteori. Astfel, intre ora 22 si 3 dimineata (n.r. duminica) ar trebui sa observam mai multe stele cazatoare care par a veni din constelatia Draco, aflata nu departe de stralucitoarea stea Vega, scrie Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu.

DraconideleFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Ursuleanu"

Nu le vom vedea pe toate in acea constelatie si pentru a determina daca am observat o draconida trebuie sa prelungim inapoi traiectoria meteorului sa vedem daca ajunge in constelatia Draco.

In aceasta luna mai avem o perioada cand putem vedea mai multe stele cazatoare decat de obicei: noaptea de 20 spre 21 octombrie.

Meteorii din acest curent apar atunci cand Terra trece prin acelasi loc prin care a trecut cometa 21 P/Giacobini-Zinner si de obicei se vad doi, trei pe ora. Anul acesta insa s-ar putea sa vedem mai multi, 60 pe ora, pentru ca ne vom intalni cu o parte densa in particule a locului prin care a trecut cometa intre 1900 si 1907, precizeaza Observatorul Astronomic.

In 1933 si 1946 planeta noastra a trecut prin aceeasi parte a traiectoriei cometei si s-au observat adevarate "furtuni" de meteori. Se crede ca anul acesta activitatea va fi mai slaba ca intensitate decat atunci pentru ca materialul din zona s-a disipat in spatiu.