Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) "isi exprima consternarea" fata de atitudinea Senatului Romaniei care a respins proiectul de lege initiat de Guvern privind criteriile mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (UNJR) si sustine ca, prin votul acordat, Senatul arata "ca nu isi doreste o asemenea procedura transparenta". UNJR considera ca "este inadmisibil a se perpetua acelasi tip de numire, in conditiile in care interviul sustinut in fata Plenului CSM este irelevant din punct de vedere al verificarii competentelor profesionale ale candidatilor, al profilului lor psihologic si de integritate, precum si al evaluarii carierei acestora", potrivit unui comunicat UNJR remis HotNews.ro.

Natalia Roman, presedintele UNJRFoto: Agerpres

"Proiectul respins ieri prevedea promovarea exclusiv prin concurs, conditia unei vechimi de minimum 15 ani in functia de judecator sau procuror, precum si obligativitatea de a fi functionat efectiv cel putin 5 ani in calitate de judecator la Curtea de Apel sau procuror la Parchetul de pe langa ICCJ, conditii care ar fi putut garanta promovari pe criterii de competenta si in mod transparent, in acord cu vointa intregului corp al magistratilor exprimata in cadrul adunarilor generale si potrivit exigentelor impuse de mecanismele de cooperare internationala", informeaza comunicatul.

Citeste: Senatul a respins proiectul de lege al Guvernului care impunea criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la ICCJ

In plus, membrii UNJR sustin ca "nu intelegem reactia unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care, in ciuda pozitiei exprimate in campania electorala pentru modificarea procedurii, saluta acum respingerea legii si se arata de acord cu continuarea unei proceduri de selectie modificate - sustinem acest lucru cu tarie - doar in forma si nu in fondul sau".

UNJR considera ca "este inadmisibil a se perpetua acelasi tip de numire, in conditiile in care interviul sustinut in fata Plenului CSM este irelevant din punct de vedere al verificarii competentelor profesionale ale candidatilor, al profilului lor psihologic si de integritate, precum si al evaluarii carierei acestora".

Uniunea mai sustine ca "ultimele interviuri sustinute pe baza noului regulament au permis promovarea la ICCJ a unor candidati cu o vechime de doar un an si zece luni in functia de judecator, si aceea doar la nivel de Tribunal. Aceeasi procedura a permis promovarea pe baza unor voturi ce s-au modificat din respingere in admitere fara reluarea dezbaterilor".

"Ne intrebam cum este posibil acest lucru, ce criterii sunt acelea care te determina sa votezi impotriva unui candidat, pentru ca - fara nicio alta dezbatere, o noua audiere a acestora - sa votezi imediat pentru admiterea lui. Unde sunt profesionalismul, transparenta, egalitatea de sanse proclamate de membrii Consiliului?".

In comunicatul UNJR, semnat de presedintele Natalia Roman, se mai spune ca "Parlamentul Romaniei trebuie sa inteleaga ca are obligatia de a asigura cetateanului o instanta suprema in care judecatorii sa fie alesi doar potrivit celor mai inalte standarde de competenta profesionala si integritate si ca nu ne mai permitem ca numirea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa stea sub semnul arbitrariului si al subiectivismului".

Citeste si: Cristi Danilet (Membru CSM): Pentru o procedura transparenta si publica de promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie