Consiliul Superior al Magistraturii a lansat, marti, platforma online www.iurispedia.ro, care contine noul Cod civil comentat articol cu articol de specialisti in drept, anunta Agerpres. Potrivit CSM, site-ul este o solutie pentru a facilita o viziune comuna asupra noii legislatii pe care sa o aiba magistratii, avocatii, notarii publici, executorii judecatoresti si consilierii juridici. De asemenea, platforma se adreseaza si populatiei.

Cei interesati vor putea participa la dezbateri in timp real, vor avea acces la comentarii doctrinare, atat cu privire la reglementarile din vechiul cod civil care si-au pastrat actualitatea, cat mai ales cu privire la noile reglementari. Profesorii din cadrul facultatilor de drept din tara, studentii lor, auditorii de justitie, organizatiile neguvernamentale cu preocupari in sfera drepturilor omului si reforma justitiei au fost invitati deja sa participe la acest proiect. La proiect pot colabora si practicienii dreptului.

Consiliul Superior al Magistraturii invita toate persoanele preocupate de noua legislatie fundamentala din Romania sa acceseze si sa contribuie la completarea platformei Iurispedia, care este una deschisa. Iurispedia.ro este un site public, dedicat initial Codului civil si care va fi extins ulterior la celelalte trei coduri ce vor intra in vigoare anul viitor, arata CSM intr-un comunicat de presa.

Site-ul Iurispedia.ro este produs in cadrul proiectului "Vin Codurile", initiat de catre CSM in luna mai 2011 in scopul pregatirii implementarii noilor coduri, aspect monitorizat inclusiv de catre Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

In cadrul acestui proiect, CSM a deschis pe 15 septembrie o rubrica speciala pe site-ul sau www.csm1909.ro intitulata 'Noul Cod Civil pe intelesul tuturor' in care se regasesc Codul Civil, Legea de punere in aplicare a acestui cod si brosuri in care specialisti in drept explica in fiecare saptamana principalele reglementari cu caracter de noutate.

De asemenea, CSM s-a implicat in organizarea mai multor sesiuni de formare pentru judecatori, avocati, notari publici si executori judecatoresti in vederea familiarizarii cu noile institutii.

Proiectul "Vin Codurile" este derulat de catre Grupul inter-institutional pentru pregatirea aplicarii noilor coduri. Acesta reuneste institutii de formare a practicienilor dreptului - Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, Institutul Notarial Roman, Centrul National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, Institutul Bancar Roman - si autoritati in responsabilitatea carora intra formarea practicienilor - Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public, Ministerul Justitiei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania. La lucrarile sale participa asociatii profesionale si sindicate si reprezentanti ai societati civile.