Cei 27 de oameni de afaceri din delegatia propusa de Ministerul Economiei si Camera de Comert si Industrie Bucuresti, care l-au insotit pe premierul Emil Boc in vizita in China, in perioada 10-16 august, si-au suportat din propriile bugete toate cheltuielile de deplasare, inclusiv transportul, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, relateaza Agerpres. Delegatia romana a participat la Forumul economic romano-chinez de la Beijing.

Emil Boc si premierul Chinei, Wen JiabaoFoto: Reuters

Iata precizarile facute de Ioana Muntean:

* Cei 27 de oameni de afaceri din delegatia propusa de Ministerul Economiei si Camera de Comert si Industrie Bucuresti si-au suportat din propriile bugete toate cheltuielile de deplasare, inclusiv transportul

* In ceea ce priveste zborul special cu aeronava Tarom a delegatiei, aceasta se suporta din bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru delegatia guvernamentala, precum si pentru cei 18 jurnalisti acreditati pentru aceasta deplasare, insa, din cauza masurilor speciale de securitate stabilite pentru delegatiile la nivel de sef de Guvern, contractele incheiate pentru zboruri speciale sunt clasificate potrivit legii, fiind exceptate de la comunicare publica inca din anul 1998: "Potrivit prevederilor legale privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, transportul delegatiilor conduse de catre primul-ministru se poate face cu avioane care efectueaza curse speciale"

* In ceea ce priveste cheltuielile de cazare, partea chineza a suportat cheltuielile de cazare ale delegatiei oficiale, precum si pentru o parte a delegatiei insotitoare, conform celor convenite bilateral: "Institutiile trimitatoare au suportat cheltuielile de cazare pentru ceilalti membri ai delegatiei guvernamentale. Astfel, pentru medicul care a insotit delegatia oficiala si reprezentantii din Aparatul Propriu de Lucru al primului-ministru si Secretariatul General al Guvernului, cazarea insumeaza 4.620 USD, fiind decontata din bugetul SGG".

* Diurna pentru personalul din cadrul Aparatului propriu de Lucru al primului-ministru, Secretariatului General al Guvernului si pentru medicul care a insotit delegatia oficiala, a fost in valoare totala de 3.601 USD: "Diurna aferenta deplasarii a fost suportata din bugetele institutiilor trimitatoare, in limitele valorice stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 518/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, drepturi care au fost diminuate cu 25% potrivit dispozitiilor Legii nr. 118/2010 si apoi majorate cu 15% potrivit Legii nr. 285/2010".

* Din delegatia oficiala a tarii noastre au facut parte noua reprezentanti: Primul - ministru Emil Boc, care a fost insotit de patru ministri: Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Ion Ariton, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii si Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National, care au avut intrevederi cu oficialitati chineze din sectorul propriu de activitate. otodata, din delegatia oficiala au mai facut parte: secretarii de stat Stefania Ferencz, director de cabinet al primului-ministru si Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului; consilierul de stat Andreea Paul Vass; consilierul personal al primului-ministru, coordonator al activitatii de protocol, Darius Pintilie.

* De asemenea, delegatia guvernamentala a mai inclus si o delegatie insotitoare de 15 persoane, formata din personal de specialitate din cadrul unor ministere si institutii publice: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Culturii si Patrimoniului National , C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, S.N. Nuclearelectrica SA, Aparatul propriu de Lucru al Primului - ministru, Secretariatul General al Guvernului si medicul care a insotit delegatia oficiala.

Vizita in Republica Populara Chineza a fost efectuata in perioada 10 - 16 august 2011, la invitatia partii chineze. Premierul roman a avut intrevederi cu presedintele R.P. Chineze, Hu Jintao si cu premierul chinez Wen Jiabao. Boc a participat la lucrarile Forumului economic romano-chinez de la Beijing si la deschiderea competitiei sportive Universiada 2011 de la Shenzhen.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a cerut la sfarsitul lunii august ca Guvernul sa faca publice costurile deplasarii in China, afirmand ca delegatia romana a fost una foarte numeroasa, formata din "prieteni si prietene, favoriti si favorite". Liderul social-democrat a declarat atunci pentru Mediafax ca "delegatia Romaniei a fost singura de pe mapamond care a vizitat China si nu a semnat niciun contract, nu a pus pe masa niciun proiect concret. A fost in vizita ca in excursie. Emil Boc a cheltuit banii Romaniei ratand o uriasa oportunitate... A fost o vizita pe bani publici pentru cumparaturi la Beijing".