Omul de afaceri Samir Spranceana a fost condamnat, joi seara, de Tribunalul Dolj, la cinci ani de inchisoare in dosarul in care era cercetat cu alte cinci persoane pentru constituirea unui grup infractional organizat si detinerea de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plata electronica, relateaza Mediafax.

Potrivit judecatorului Daniel Stancu, purtatorul de cuvant al Tribunalului Dolj, instanta l-a condamnat, joi seara, pe Samir Spranceana la cinci ani de inchisoare, sentinta instantei mefiind insa definitiva.

Instanta i-a condamnat pe Ovidiu Doran, Iulian Nitulescu si Gigi Toma la cate cinci ani de inchisoare, Claudiu Balan a primit o pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare, iar Liviu Sfetcovici a fost condamnat la trei ani de inchisoare.

"Sentinta nu este definitiva. Inculpatii pot face recurs la Curtea de Apel Craiova", a declarat, joi, judecatorul Daniel Stancu, purtatorul de cuvant al Tribunalului Dolj.

Craioveanul Samir Spranceana, suspectat de fraude cu carduri bancare, retinut, in iunie 2010, de Serviciul Teritorial Craiova al DIICOT, a fost trimis in judecata in toamna anului trecut.

Samir Spranceana, alaturi de nepotul sau, Ovidiu Doran, de Bogdan Iulian Nitulescu, Claudiu Balan, Liviu Sfetcovici si Aurel Gigi Toma, este acuzat de constituirea unui grup infractional, detinere de echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata si acces fara drept la un sistem informatic.

Omul de afaceri craiovean a mai fost cercetat intr-un dosar de rambursari ilegale de TVA. Astfel, in baza unor documente false, grupul infactional din care facea parte si Samir Spranceana ar fi solicitat si obtinut, in perioada iulie 2003 - octombrie 2004, aproximativ 660 de miliarde de lei prin intermediul mai multor societati.

In iulie 2008, 36 de functionari publici de la Directia Finantelor Dolj au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie pentru prejudicierea bugetului de stat cu peste 30 de milioane de euro in cazul unor rambursari ilegale de TVA catre firmele lui Jenica Boerica, Samir Spranceana si Ion Fotescu.

Potrivit procurorilor, in perioada 2001-2004, cele 36 de persoane, in calitate de functionari ai Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj (sefi de serviciu, inspectori, respectiv consilieri), ar fi avizat, cu incalcarea atributiilor de serviciu si ar fi intocmit sau semnat procesele verbale prin care s-a propus rambursarea ilegala a TVA, in urma controalelor efectuate la 42 de societati comerciale din judetul Dolj.