"Decizia Nokia de a inchide fabrica de la Jucu este una pur manageriala; face parte dintr-o strategie de supravietuire economica a companiei, noile conditii de pe piata globala le impune un amplu program de restructurare. Guvernul nu putea opri inchiderea fabricii Nokia", a declarat joi seara Andreea Paul Vass, consilierul prim-ministrului Emil Boc, la finalul unei sedinte speciale de guvern.

Potrivit Andreei Vass, premierul Emil Boc i-a intrebat pe reprezentantii companiei Nokia, in cadrul discutiei avute joi dupa-amiaza la Palatul Victoria, "daca inchiderea fabricii poate fi oprita cu vreun fel de interventie sau masura guvernamentala", insa acestia "au raspuns ferm nu".

"Decizia companiei este finala, certa. Guvernul nu putea opri inchiderea fabricii Nokia. Rog sa nu politizam subiectul, care este eminamente economic", a declarat consilierul premierului.

"Avem la dispozitie sase luni pentru a gasi solutii compensatorii la Cluj", in urma inchiderii fabricii de la Jucu, a spus Vass, precizand ca angajatii afectati isi vor primi salariile pana la sfarsitul anului, plus inca trei salarii compensatorii, pana in martie 2012.

"Nokia s-a angajat sa suporte si costurile unor programe speciale de reprofesionalizare si de training", a completat Vass.

Consilierul economic al premierul a anuntat ca, in prezent, "prim-ministrul si Guvernul sunt intr-o faza avansata de negocieri cu 10 companii pentru a atrage investitii complementare in judetul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de inchiderea fabricii Nokia de Jucu", fara a oferi numele acestor companii, invocand conditii de confidentialitate, dar a mentionat ca sunt "investitori mari" din sectorul componentelor auto.

De asemenea, Vass a mai mentionat ca "Guvernul a preluat coordonarea negocierilor cu 21 de investitori care si-au aratat disponibilitatea sa vina in tara noastra - 21 de proiecte potentiale in valoare de peste 1 mld. de euro, care ar putea crea peste 8.000 de locuri de munca".

"Totodata, la Ministerul Finantelor sunt in evaluare alte 20 de proiecte de investitii, care au depus cerere pentru acordarea de ajutoare de stat - este vorba de investitii de minimum 5 mil. euro fiecare, obligate in egala masura sa creeze cel putin 50 locuri de munca", a precizat Vass.

In legatura cu desecretizarea contractului cu Nokia, consilierul premierului a declarat ca "este o chestiune care tine de vointa si putinta autoritatilor locale". "Eu nu cunosc acest contract, asadar nu va pot da detalii despre clauzele prevazute in acesta", a raspuns reprezentantul Guvernului.

"Nokia nu pleaca cu infrastructura in spate; ea ramane la dispozitia romanilor si a viitorilor investitori", a spus Vass.