"Cresterea economica durabila a UE si Romaniei depinde de coerenta imprimata politicilor economice. Ne place sa repetam, aici la BNR ca nu exista un inlocuitor valid al politicilor economice. Corectarea politicilor gresite este dureroasa, dar absolut necesara", a declarat Guvernatorul Mugur Isarescu la conferinta "Provocarile cresterii economice in Uniunea Europeana. Reforme pentru viitorul Europei", la care participa si Vincent Cable, Ministrul britanic pentru Afaceri si Inovatie.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Pentru a avea o crestere durabila trebuie continuate reformele pentru inlaturarea poverilor birocratice. "Stim ce inseamna aceste poveri birocratice pentru mediul de afaceri si stim mai ales cat de dificila este batalia cu ele. O combinatie intre birocratia de la Bruxelles si cea de la noi poate fi fatala dezvoltatii acestei tari", a mai precizat guvernatorul.

Guvernatorul BNR a mai spus ca conditiile economice si financiare internationale s-au inasprit si exista chiar tari cu economii puternice din UE ce intampina dificultati de integrare in mecanismul monetar si cel fiscal, unele fiind chiar nevoite sa apeleze la sprijin international.

El a afirmat ca nu trebuie uitate beneficiile aduse de crearea si extinderea UE. "Oricat de multe ar fi provocarile la care trebuie identificate raspunsuri adecvate, o analiza aprofundata ne arata ca interesele de ordin politic, social si economic care converg in directia acestui proiect, in directia intaririi UE si nu a slabirii ei", a declarat Isarescu.

Totodata, seful bancii centrale s-a aratat uimit sa citeasca ca " vulnerabilitatea cea mai mare a Romaniei este faptul ca avem banci straine". "Acum 11 ani era imperios ca bancile din Romania sa fie privatizate cu mari banci cu capital strain, occidental, iar acum citesc cu relativa uimire ca vulnerabilitatea cea mai mare a Romaniei este faptul ca avem banci straine", a spus guvernatorul, referindu-se la o afirmatie recenta a economistului Nouriel Roubini.

Intrebat in legatura cu impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare, Mugur Isarescu s-a declarat "mai degraba pesimist in ceea ce priveste eficienta" acesteia si a spus ca va depinde foarte mult de forma pe care o va avea. El a mai spus ca bancile sunt suficient de destepte pentru a ocoli operatiunile de taxare.

La randul sau, Vincent Cable a spus ca Marea Britanie nu "are o opozitie de principiu" in privinta acestei taxe, insa a precizat ca autoritatile sunt ingrijorate ca UE sa nu devina izolata in cazul in care o astfel de taxa se va aplica doar in statele membre. In cazul in care acest lucru se va intampla, companiile financiare vor migra in New York sau Elvetia, in dauna centrelor financiare europene, precum Londra.

Ministrul britanic pentru Afaceri si Inovatie a mai aratat ca este absolut necesar sa se gaseasca o solutie pentru criza cu care se confrunta tarile din zona euro, insa Marea Britanie si Romania nu pot influenta direct ceea ce se intampla, avand in vedere ca nu sunt membre ale euroland.

"Este insa clar ca un colaps al monedei unice ar fi un dezastru pentru noi toti. Este nevoie de politici macroeconomice bine fundamentate pentru a stimula cresterea economica in paralel cu mentinerea stabilitatii financiare. Politicile fiscale si monetare nu pot rezolva problemele mai profunde, cu efecte pe termen lung. Sunt necesare reforme colaterale, care ar fi trebuit luate deja", a mai spus oficialul.