UPDATE - Ministrii au fost convocati la Palatul Victoria, pentru o sedinta de guvern in care se va discuta despre decizia companiei Nokia de a inchide fabrica de la Jucu, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Sedinta de guvern ar urma sa fie organizata joi seara, au aratat sursele.

O delegatie a companiei Nokia Romania, condusa de directorul general Risto Meskus, se afla la ora transmiterii acestei stiri la Palatul Victoria, pentru discutii cu premierul Emil Boc.

Consiliul Judetean Cluj a aprobat, joi, intr-o sedinta ordinara, infiintarea unei comisii care sa analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul roman pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.

Grupul finlandez Nokia a anuntat, joi, ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de inchidere a fabricii vor fi derulate pana la sfarsitul anului.

Presedintele grupului finlandez, Stephen Elop, a declarat ca Nokia va cauta potentiali investitori interesati de fabrica de la Jucu, cu intentia de a vinde aceasta unitate catre o alta companie.

El a aratat totodata ca a avut discutii in ultimele 12-18 ore cu Guvernul de la Bucuresti, anuntand oficialii despre decizia Nokia de a pleca din Romania.

Premierul Emil Boc le-a spus, miercuri, ministrilor ca exista un risc major de delocalizare a unor investitii multinationale din Romania, deoarece criza economica accentueaza competitia globala, si ca Guvernul trebuie sa fie pregatit ca, intr-o asemenea eventualitate, sa atraga alte investitii straine in tara.

Nokia a inceput productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.