Naucitoare initiativa legislativa a trei parlamentari PSD, Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu si Titus Corlatean, de a schimba Legea Educatiei Nationale, astfel incat si absolventii de liceu fara bacalaureat sa poata urma cursuri universitare si sa plateasca taxe.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Degeaba am avut in vara aceasta primul bacalaureat cat de cat corect. Cu loc de mai bine, pentru ca procentele de promovare pe judete ne arata ca in multe locuri s-a copiat totusi. Suferinta fabricilor de diplome, in lipsa materiei prime si a fraierilor carora sa le ia banii, a gasit ecou in randul parlamentarilor PSD.

Nu intamplator ministrul Ecaterina Andronescu a desfiintat scolile profesionale, scolile de arte si meserii, pentru ca majoritatea, daca nu chiar toti elevii, au nu au resursele, inclinatiile, talentele necesare, sa ajunga sa cotizeze la fabricile de diplome, spre indestularea si multumirea clanurilor universitare. Care au umplut tara de diplomati, de doctori, de licentiati, ca ti-e rusine sa spui ce diploma ai, ca imediat esti intrebat: cat ai dat pe ea?

Sa facem o mica socoteala. Avem aproape un milion de studenti, impartiti la cinci ani de studii, trei licenta si doi masterat, revin 200.000 pe an. Iar o serie de absolventi de liceu are tot cam 200.000 de tineri. Adica, mai mult sau mai putin, toti absolventii se regasesc, intr-o forma sau alta, in invatamantul superior. In timp ce piata muncii tipa dupa meseriasi, dulgheri, instalatori, sudori, constructori, asa cum arata si bursa sapatamanala a locurilor de munca. 80% dintre joburile aflate in piata muncii se adreseaza tinerilor fara studii superioare.

Pe langa scaderea populatiei scolare, bacalaureatul exigent cu un procent de promovare de circa 50%, multi absolventi cu diploma de bacalaureat au inteles trendul. Statul nu mai angajeaza, ii da afara si pe bugetarii aflati acum in paine, iar privatul nu se uita doar la diploma, vrea sa vada ce stii sa faci, ce experienta ai, ce competente si cunostinte se afla in spatele diplomei. Asa ca nu s-au mai dus, in mare parte, la facultate. Plus efectul crizei economice, care a redus posibilitatile materiale ale parintilor.

Asa ca, fabricile de diplome s-au trezit in fata unei triste realitati. Nu mai au fraieri carora sa le vanda iluzii. Daca nu anul acesta, in urmatorii ani vor trebui sa-si reduca drastic activitatea, sa dea afara personal, eventual sa-si inchida portile. Oricum ministrul Funeriu a exilat toate universitatile private in categoria a III-a, a codasilor, care pot face doar programe de licenta.

Si atunci, ce si-au zis? Ia sa apelam noi la influenta pe care am castigat-o cu „sudoare” de-alungul anilor. Multi parlamentari, sefi de partid (un exemplu este Victor Ponta), predau la universitati private, (uneori predau doar indicatiile de la partid), contra unor salarii pe cat de grase pe atat de nemeritate. Nu intamplator spunea, profetic, Mihail Hardau: „universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei”.

Si controleaza. Asa s-a nascut proiectul de modificare a Legii Educatiei Nationale, prin care absolventii de liceu fara diplome de bacalaureat se pot inscrie la universitati. Dau banu’ si daca la anu iau bacul, trec in anul II (!), daca nu, raman si cu banii dati si fara facultate. Bravos! De ce nu sa primeasca si absolventi de gimnaziu, sau chiar de gradinita dreptul de a se inscrie in anul I!

Elevii care n-au luat bacalaureatul au esuat pentru ca n-au mai reusit sa copieze, nu ca subiectele au fost mai grele. Sunt aceleasi subiecte de ani de zile. Si daca n-au stiut sa lege doua propozitii sau sa rezolve o ecuatie de gradul al doilea, sunt buni acum de universitate? Ei as, dar cine-si pune problema asta, cand examenele de admitere la facultate au fost desfiintate de ani de zile. Sunt buni sa cotizeze cu taxe, sa nu sece izvorul veniturilor universitarilor. In rest, invata sau nu ceva, Dumnezeu cu mila, cui ii pasa.

Acum vom vedea daca influenta aceasta, izvorata din mistificare, miciuna si ipocrizia anilor trecuti, functioneaza si asupra parlamentarilor PDL. Sunt si ei politicieni, sunt si ei afectati, multi dintre ei sunt cadre universitare la fabricile de diplome, se stiu foarte bine. In plus, universitatile private s-au numarat printre sponsorii importanti ai PDL. Cum vor vota ei initiativa legislativa a celor trei apostoli PSD? Iata un moment al adevarului, un turnesol pentru calitatea clasei politice.

Eu ma si mir cum mai rezista ministrul Funeriu, cand a stricat atatea ploi. Ca a fost injurat, mai in fata, mai printre dinti, se stie. Ca multe cadre didactice din preuniversitar si universitar ii dau dreptate, iarasi s-a vazut. Oameni responsabili, care-si dau seama ca pe termen mediu si lung ne ducem in prapastie, intreaga societate, daca nu renuntam la minciuna si ipocrizie. Doar beneficiarii salariilor bugetare uriase, parlamentarii, profesorii de doi bani la trei patru facultati sau mai multe, toti profitorii ultimilor ani se incapataneaza sa intoarca timpul reformei inapoi. Depinde de noi toti daca vor reusi.

Nu mai putin importanta este pozitia premierului Boc. Ca sef de partid, ar putea sa-i dea afara pe toti cei care voteaza respectiva initiativa legislativa. Cum n-a facut cu membrii de partid trimisi in judecata de procurori.

La fel de importanta este pozitia presedintelui Basescu, o ocazie de a demonstra daca mai are, sau nu, vreo influenta in jocul politic romanesc.

O amara coincidenta face sa fi fost prezent la o conferinta la care ministrul Funeriu spunea ca reforma in educatie a trecut de punctul din care nu mai e loc de intoarcere. Am zambit neincrezator.

Iata ca viata imi da dreptate.