Statele Unite ale Europei nu pot fi create fara sa existe o dezbatere reala pe aceasta tema, in caz contrar exista riscul sa facem un pas inapoi, a declarat Ramona Manescu, membra a Comisiei pentru dezvoltare regionala din Parlamentul European. Ea considera ca tarile membre care sunt de acord cu acest concept de Statele Unite ale Europei "trebuie sa prezinte proiectul, in prima faza, ca un proiect de guvernanta economica, care sa le ofere cetatenilor echilibru si stabilitate. Mai apoi, in momentul in care se va fi conturat acest proiect vom putea vorbi despre o continure intr-o directie politica". Manescu, care face parte din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, explica intr-un interviu pentru Parlamentor.ro de ce acesta constructie este benefica pentru Romania.

Ramona ManescuFoto: Arhiva personala

Adrian Novac: Economisti de top si lideri politici importanti sustin in ultima perioada, tot mai insistent, crearea Statelor Unite ale Europei. Vi se pare ca este o idee realizabila?

Ramona Manescu: Inainte de a concluziona daca aceasta idee a creearii Statelor Unite ale Europei este una realizabila sau nu, trebuie sa va spun ca, de un an de zile, la Bruxelles, atat la Comisia Europeana, cat si la Parlamentul European, se discuta pachetul privind guvernanta economica. Acest pachet presupune, de fapt, in mare masura, cedarea suveranitatii nationale in favoarea Bruxelles-ului. Cu alte cuvinte, trecerea la o uniune fiscala, in perspectiva reducerii efectelor crizei economice actuale si a prevenirii altor crize de acest fel. Insa, daca discutam despre aceasta cedare a suveranitatii si acest pachet de guvernanta economica asa cum il discutam noi aici, sigur ca trebuie sa avem in vedere necesitatea schimbarii Tratatului si, pe cale de consecinta, organizarii unui referendum.Astfel, ne intoarcem catre cetateni si, in unele state membre, precum Germania, state foarte puternice, net contributoare, vor fi probleme la acest nivel, pentru ca, in momentul de fata, Germania nu doreste un super-stat european. Aceasta deoarece potrivit declaratiilor ministrului german de finante, "nu doresc sa plateasca pentru lenesi".

Sigur ca exista discutii, exista negocieri, exista acest pachet privind guvernanta economica care, in foarte mara masura, poate rezolva problemele si este util perioadei actuale si viitoare, insa avem state membre puternice care pun in balanta presiunea sociala si nevoia stabilitatii financiare si fiscale.

A.N.: Deci discutia despre Statele Unite ale Europei nu este noua.

R.M.: Discutia nu este noua, ea este de un an de zile, adica din momentul in care Comisia a propus cele 6 reforme privind guvernanta economica.

Acest model de guvernanta economica propus de la Bruxelles, si sustinut de statele puternice din Vest, inclusiv de Germania si Franta, presupune un transfer de responsabilitate, atat din punct de vedere economic, cat si bugetar, de la nivel national catre nivelul comunitar, pentru a echilibra si a controla economiile nationale. Aceasta tocmai pentru ca de-acum incolo sa putem prevenii situatii precum cele cu care ne confruntam in momentul de fata.

Sigur ca si Germania, si Franta incearca sa caute solutii pentru a salva, pe cat posibil, zona euro si pentru a pastra nucleul dur, insa o astfel de perspectiva, din punctul meu de vedere, si cred ca nu numai din punctul meu de vedere, va duce la o crestere a decalajului dintre cele 17 state din zona euro si cele zece state aflate in afara zonei euro. Si aceasta cu atat mai mult cu cat pachetul de guvernanta presupune o consolidare a bugetelor si a politicii fiscale din zona euro, lasand cumva la o parte cele zece tari care nu fac parte din zona euro.

In perspectiva acestui proiect, cele zece state din afara zonei euro, printre care si Romania, cred ca vor avea doar doua optiuni: fie adopta de la bun inceput criteriile stabilite de zona euro si incearca sa mearga in directia aceasta, insa pentru economiile nationale acest lucru ar putea crea un soc cu efecte adverse pe piata interna, pentru ca state precum Romania nu sunt pregatite sa faca fata unor astfel de masuri drastice, fie raman in afara acestui mecanism de guvernanta economica, se izoleaza oarecum politic, nu mai sunt "o voce" si implicit nu mai conteaza atat de mult.

A.N.: Vorbeati adineaori de criza datoriilor din Grecia. Credeti ca Statele Unite ale Europei ar fi solutia la prevenirea prabusirii uniunii monetare din cauza crizei de-acolo?

R.M.: N-as folosi chiar termenul de Statele Unite ale Europei, deoarece pentru o astfel de constructie, este nevoie de mai mult decat de un pachet de masuri privind guvernanta economica. Eu cred ca primul pas pe care ar trebui sa il facem este acela de a adopta acest pachet legislativ care, din start, va rezolva anumite dezechilibre atat din punct de vedere bugetar cat si fiscal, prevenind astfel situatii precum cele din Grecia.

Ca sa discutam despre Statele Unite ale Europei, ne trebuie mult mai mult timp. Discutia este foarte complexa: vorbim de modificari de ordin politic, economic si social. Nu poti construi, nu poti crea Statele Unite ale Europei fara sa pregatesti acest proiect. Este un proiect mult prea amplu care vizeaza in primul rand cetatenii. Exista deja destui cetateni in statele membre care contesta forma actuala a UE, respectiv aderarea Romaniei si Bulgariei, despre care opinia generala este aceea ca, din pacate, nu erau pregatite . Deci daca vii si le spui acum ca, in plus, facem Statele Unite ale Europei, fara sa o dezbatere reala pe aceasta tema, cred ca vom face un pas inapoi. Si sincer cred ca exista acest risc. Din aceasta perspectiva, consider ca statele membre care sunt de acord cu acest concept de Statele Unite ale Europei, si ma refer aici in special la statele puternice, trebuie sa prezinte proiectul, in prima faza, ca un proiect de guvernanta economica, care sa le ofere cetatenilor echilibru si stabilitate. Mai apoi, in momentul in care se va fi conturat acest proiect vom putea vorbi despre o continure intr-o directie politica.