Un grup de cinci organizatii non-guvernamentale a anuntat, miercuri, decizia de a forma Coalitia 2012 pentru alegeri corecte, cu scopul de a monitoriza si promova corectitudinea proceselor electorale si de a limita fraudarea prin mecanisme de sanctionare si control. Din alianta fac parte ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii- Romani CRISS si Transparency International Romania.

Organizatiile membre ale Coalitiei 2012 propun "set de masuri legislative si administrative menite sa favorizeze un proces electoral corect", alaturi de clasica monitorizare a campaniilor electorale cu un an inainte de alegeri. De asemenea, alianta urmareste includerea partidelor politice in acest demers, invitandu-le sa incheie un acord care sa vizeze respectarea bunelor practici electorale si interzicerea cumpararii de voturi si care sa presupuna si un mecanism de sanctionare a abaterilor.

Liderul Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu sustine ca in contextul crizei economice severe, riscurile democratice sunt tot mai mari, in timp ce discutiile despre fraudarea alegerile au facut ca 80% dintre romani sa considere ca alegerile sunt fraudate, conditii in care "legitimitatea guvernarii este pusa sub semnul intrebarii".

"Este un moment de criza economica dura care afecteaza democratia, nu doar in Romania, unde institutiile sunt slabite si unde politicile de austeritate au consecinte sociale grave, riscurile democratice sunt mai mari. Pe de alta parte, discutiile despre fraudarea alegerilor au facut ca marea majoritate a opiniei publice romanesti, aproximativ 80% dintre romani sa considere ca alegerile sunt fraudate. In aceste conditii, legitimitatea guvernarii este pusa sub semnul intrebarii", a declarat Cristian Pirvulescu.

Mircea Toma, ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, a declarat ca misiunea noii aliante va fi una mai dificila in viitoarele procese electorale, datorita reducerii pluralismului in mass-media.

"Misiunea noastra va fi mult mai grea, in acest viitor episod (alegeri 2012) decat in precedentul datorita unui fenomen care s-a cristalizat: s-a redus foarte mult pluralismul in mass-media. Actorii media sunt polarizati, dependenti de factorii politici", a spus Mircea Toma.

Victor Alistar, Transparency International Romania, sustine ca in acest proces ar fi nevoie atat de sprijinul mass-media, cat si de sprijinul cetatenilor. "Credem ca este nevoie de un parteneriat foarte larg, nu doar intre cele cinci organizatii, dar si cu mass-media si cetatenii pentru ca efortul de a pastra statul democratic ne apartine tuturor", a declarat si Victor Alistar.

"Cel care ofera mita se poate prezuma despre el ca, daca ajunge la guvernare va si lua mita. Trebuie sa existe cumva un echilibru in bugetul propriu. Ne intereseaza sa monitorizam si maretele discursuri anticoruptie si felul in care ele se suprapun peste fenomenul electoral", sustine Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice.

"Dorim sa impiedicam ca in Romania romii sa devina o miza politica electorala in campania din 2012. Cunoastem din experienta tarilor vecine, Bulgaria, de exemplu, ca exista un discurs rasist, provocator chiar, in randul politicienilor aflati in campania electorala", a spus Marian Mandache, Romani Criss.

In 2009, Agentia de Monitorizare a Presei - Active Watch, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International Romania l-au acuzat pe Traian Basescu ca fraudeaza moral alegerile prezidentiale, creandu-si un avantaj in fata celorlalti candidati prin convocarea referendumului in aceeasi zi cu turul I, si i-au cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala.