Presedintele Traian Basescu a fost citat pentru a se prezenta la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care, la cererea unui ONG si a unui parlamentar PSD, a declansat o ancheta dupa afirmatiile sefului statului privind familia regala si eventualii ei urmasi cu dizabilitati. "Am fost sesizati si am inceput deja procedura. Presedintele Romaniei a fost citat pentru saptamana viitoare", au declarat, pentru Mediafax, surse din CNCD.

Potrivit procedurii, in fata CNCD se poate prezenta fie cel vizat de ancheta forului, fie un avocat de-al sau. O a treia varianta ar fi ca cel vizat sa trimita Consiliului un punct de vedere scris in care sa-si explice afirmatiile si sa-si sustina cauza.

"In calitate de presedinte al Comisiei pentru Egalitate de Sanse din Senatul Romaniei, am sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii fata de afirmatiile pe care le-a facut presedintele la postul B1 Tv, in data de 22 septembrie, la emisiunea lui Ion Cristoiu. Facand referire la monarhie, acesta s-a intrebat ce s-ar intampla daca un urmas al regelui s-ar naste cu dizabilitati. Avand in vedere faptul ca au fost foarte multi lideri politici din istoria lumii care au avut diverse dizabilitati, dar asta nu i-a impiedicat sa conduca popoare, cred ca este o afirmatie discriminatorie. (...) Am cerut CNCD sa sanctioneze acesta afirmatie in conformitate cu legislatia in vigoare", a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la Craiova, senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu.

Senatorul PSD considera ca, "daca nu va fi politizat votul CNCD", va exista cel putin o amenda.

Si Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) - detinuta de Dan Voiculescu, n.r. - a anuntat ca a depus vineri o plangere adresata CNCD, in care se sesizeaza "caracterul discriminatoriu" al declaratiilor facute de presedintele Basescu intr-o emisiune televizata.

"Invitat la emisiunea "Ultimul Cuvant" de la B1 TV, difuzata in data de 22 septembrie 2011, presedintele Romaniei a facut urmatoarele declaratii: "80% din romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca il schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?". (...) In conditiile in care Constitutia Romaniei prevede in art. 16 (1) ca "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari" consideram abuziva si flagrant discriminatorie afirmatia presedintelui Romaniei care anuleaza astfel principiile egalitatii de sanse si egalitatii in fata legii a tuturor cetatenilor, indiferent de dizabilitatile acestora", se arata in comunicatul FACIAS.

Seful statului a mai fost vizat de o investigatie a CNCD, in mai 2007, dupa episodul in care a insultat o tanara, jurnalist la postul de televiziune Antena 1, la care s-a referit, intr-o convorbire privata devenita publica, folosind cuvintele "pasarica" si "tiganca imputita".

Presedintele a fost reprezentat atunci in fata CNCD de consilierul prezidential pe probleme juridice Stefan Deaconu. Basescu si-a cerut public scuze pentru incident, insa a fost sanctionat cu avertisment de CNCD. Seful statului a contestat sanctiunea si a avut castig de cauza.