Mecanismul de coordonare a afacerilor europene din Romania este unul deficitar. Consiliul de Afaceri Europene, forul unde seful guvernului trebuia sa se vada regulat cu ministrii implicati in stabilirea pozitiilor de tara nu exista in practica. Nivelul imediat urmator, secretari de stat – directori, este permanent subreprezentat. De fapt, totul a picat pe umerii tandemului MAE – Departamentul de Afaceri Europene.

Dar nici aici lucrurile nu merg bine, exista dualitate si rivalitate intre MAE si DAE. Pana acum s-a rezolvat de facto prin faptul ca MAE a ajuns sa domine DAE, pentru ca detine Reprezentanta Romaniei la Bruxelles, ambasadele in tarile membre si pentru ca are in lucru dosare mai sensibile politic.

Aparitia unui Minister al Afacerilor Europene risca sa complice lucrurile mai mult decat sa le simplifice. Premierul Emil Boc a promis ca viitorul minister sa se ocupe coordonarea afacerilor europene. Dar de fapt noul minister doar preia vechiul DAE (plus institutia care se ocupa de fonduri europene) si nu pare a primi parghii suplimentare. Intaietatea MAE nu va mai fi totusi usor acceptabila pentru noua institutie, deci riscam sa accentuam rivalitatea si frictiunile de pana acum. CRPE face o analiza a sistemului de coordonare a afacerilor europene si propune cateva solutii pentru a-l eficientiza.

Integral pe EurActiv.ro