Mai multe rapoarte secrete, date publicitatii pentru prima data, dezvaluie impactul imigratiei asupra Marii Britanii in guvernarea laburista, iar unul dintre ele se refera la efectele imigratiei din Romania si Bulgaria asupra sistemului social britanic, relateaza Sunday Express, in editia online, citat de Mediafax.

Deosebit de problematic este un raport privind impactul imigratiei din Romania si Bulgaria, devenite membre UE in 2007, care demonstreaza efectele acesteia asupra sistemului de beneficii sociale.

Documentul arata ca un sfert dintre imigrantii veniti din aceste tari au un "nivel de educatie scazut" si ca cel mai probabil au patru sau mai multi copii.

In prezent ei nu mai pot cere beneficii sociale pana nu muncesc un an in Marea Britanie, dar cercetatorii au descoperit ca timp de doi ani de la sosire unul din sapte solicita beneficii sociale.

Studiile efectuate, care au costat peste 165.000 de lire sterline in perioada guvernarii laburiste, au fost suprimate deoarece ministrii erau deranjati de concluzii. Rapoartele arata ca imigratia a crescut net la 178.000 de persoane pe an in aceasta perioada. Acestea arata, de asemenea, ca precedentul Guvern a pastrat tacerea inclusiv asupra proiectiilor privind cresterea numarului populatiei.

Un raport al Institutului National de Studii Economice si Sociale arata ca relaxarea normelor privind imigratia in guvernarea laburista a incurajat numerosi straini sa se mute in aceasta tara. Dintre acestia, 44 la suta au fost atrasi de schimbarile acestei politici si de "relativa deschidere" a Marii Britanii, 23 la suta au venit sa li se alature rudelor si 30 la suta au venit ca o consecinta directa a extinderii UE.

Studiile arata, de asemenea, ca 94 la suta dintre imigranti provin din India, Pakistan si Bangladesh sau din tarile sarace din Europa de Est, cum ar fi Polonia, Lituania sau Slovenia. Un total de 43 la suta dintre imigranti sustin ca au venit in Marea Britanie sa munceasca, 26 la suta vor sa studieze, iar 18 la suta au venit sa locuiasca cu rudele.