Ministerul Administratiei si Internelor vrea sa testeze integritatea angajatilor cu ofiteri sub acoperire ai Directiei Generale Anticoruptie, in special din "zonele vulnerabile la coruptie", cum ar fi Politia de Frontiera sau Politia Rutiera, relateaza Mediafax.

Procedura de testare a integritatii profesionale a personalului Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a fost elaborata de Directia Generala Anticoruptie, proiectul de ordin fiind supus dezbaterii publice.

Selectarea personalului MAI ce va fi testat se va face in functie de zonele si locurile cu riscuri si vulnerabilitati la coruptie, potrivit proiectului de ordin al ministrului Administratiei si Internelor.

Purtatorul de cuvant al DGA, Sarmizia Fetcu, a declarat ca directia are o situatie la nivel national privind aceste zone.

"Este vorba de zone in care personalul vine des in contact cu oamenii, cum ar fi Politia de Frontiera sau Politia Rutiera", a precizat Sarmizia Fetcu.

Pentru a testa integritatea profesionala a angajatilor vor fi create situatii virtuale, similare celor cu care personalul MAI se confrunta in exercitarea atributiilor de serviciu, "materializate prin operatiuni disimulate, circumstantiate de comportamentul acestuia, in vederea stabilirii reactiei si conduitei adoptate", au precizat reprezentantii ministerului, intr-un comunicat de presa.

In timpul activitatilor de testare, ofiterii sub acoperire nu ii pot provoca pe angajatii testati sa savarseasca fapte cu caracter penal sau disciplinar.

"Testul se va desfasura cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a demnitatii umane si profesionale ale subiectilor supusi testarii. Se interzice folosirea activitatii de testare care are ca scop stirbirea autoritatii, prestigiului, imaginii persoanelor testate ori intereselor legale circumscrise functiei pe care o detin", potrivit proiectului de ordin.

Personalul DGA sub acoperire va folosi la testare mijloace de inregistrare audio-video, de transport si de comunicatii din dotarea MAI, precum si "documente de acoperire".

Proiectul prevede ca, daca situatia impune, se pot folosi mijloace si din alte surse, cu consimtamantul prealabil al proprietarului ori persoanei care le are in folosinta, "cu evitarea producerii deconspirarii sau altor consecinte negative".

Daca in timpul testarii integritatii profesionale se constata ca angajatii MAI comit fapte penale, DGA trebuie sa sesizeze organul de urmarire penala. In cazul sesizarii altor abateri de la normele legale in vigoare, vor fi dispune masuri administrative sau disciplinare.

"In cazul in care persoana testata a solicitat sau a primit bani sau alte foloase utilizate in activitatea de testare, iar, in urma sesizarii, organele competente constata ca fapta nu constituie infractiune, DGA informeaza seful structurii/institutiei din care face parte persoana supusa testarii, care dispune masuri disciplinare si/sau administrative, conform dispozitiilor legale, care se aduc la cunostinta DGA", potrivit proiectului de ordin.

DGA va comunica rezultatul si constatarile activitatii de testare sefului structurii sau institutiei in cazul in care personalul supus testarii a dat dovada de integritate.

Proiectul mai prevede ca pentru realizarea testarii, DGA utilizeaza resurse financiare destinate acestei activitati din bugetul alocat MAI.

In prezent, testarea integritatii profesionale este reglementata prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor avand regim clasificat, fapt care a atras o serie de critici in sensul accesului limitat la prevederile acestuia. Expertii straini care au colaborat cu specialistii MAI in cadrul unor proiecte europene au recomandat ca toate masurile care confera baza legala pentru activitatile DGA sa fie publice, in scopul evitarii vulnerabilitatii la eventualele contestatii, a precizat MAI.