Decizia de amanare a unei hotarari privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen reprezinta o formula de compromis care mentine deschisa discutia, a declarat joi ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, citat de Agerpres: "E o formula de compromis care mentine deschisa discutia. Mi se pare ca este cea mai rezonabila pentru noi". "Am avut un dialog constant cu toate statele membre, inclusiv la New York, si continuam sa lucram pentru a-i convinge pe olandezi si pe finlandezi", mai spune seful diplomatiei de la Bucuresti.

Teodor Baconschi a mai aratat ca Romania a primit asigurari din partea celorlalte tari membre ale Uniunii Europene privind aderarea la Schengen: "Subiectul va trece in Consiliul urmator, pana la Consiliul urmator trebuie sa reconstruim un consens. Avem, practic, asigurari si sprijinul statelor membre. Sunt aceste doua state membre care abuzeaza, intr-un fel, dar trebuie reconvinse. Trebuie sa lucram, pentru ca neincrederea e pe justitie si pe afaceri interne".

"Subiectul Schengen face obiectul unei decizii in Consiliul Justitie si Afaceri Interne. Pe plan diplomatic lucram, in rest vom vedea", a incheiat ministrul de Externe.

La randul sau, ministrul de Interne Traian Igas spune ca "Singurele state care au exprimat rezerve sunt Olanda si Finlanda, dar, am mai spus-o si repet, Romania are disponibilitatea de a dialoga cu aceste tari si sunt convins ca actualul blocaj poate fi depasit prin dialog''.