"Romania va avea un plan B in dosarul Schengen, a declarat la RFI seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu. El a spus ca Bucurestiul ia in calcul inclusiv "o actiune la Curtea Europeana de Justitie". Tutilescu a precizat ca varianta de compromis este o aderare in trepte: in 30 octombrie cu frontierele maritime si aeriene, urmand ca a doua decizie sa fie luata anul viitor, pana in 31 iulie.

Marian Tutilescu: Problema ramane deschisa. Mingea se afla deja in curtea presedintiei poloneze a UE, care poate sa ia mai multe decizii, sa trimita dosarul in Consiliul European de toamna din octombrie, eventual sa convoace sau sa devanseze Consiliul JAI din octombrie, sunt mai multe alternative.

Rep.: Ce credeti ca se va intampla la Consiliul Justitie si Afaceri Interne de joi, 22 septembrie?

M.T.: Probabil se va discuta o varianta de proiect de decizie, agreata cu cvasi-majoritatea statelor membre. Probabil ca Olanda si Finlanda isi vor spune punctul de vedere, ramane de vazut care va fi, daca si-l vor mentine pe cel declarat acum, in preajma reuniunii sau daca nu cumva vreuna dintre ele si-a schimbat punctul de vedere si apoi ramane de vazut ce decizie va lua presedintia poloneza in continuarea procesului. Dar asta inseamna ca procesul nu se opreste, ramane in continuare pe agenda actuala a presedintiei poloneze.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.