Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat ca legea de functionare a Agentiei este in pericol dupa ce in Parlament au fost depuse trei proiecte prin care se doreste aducerea unor modificari, iar unii parlamentari fac presiuni asupra inspectorilor de integritate, prin declaratii agresive, transmite Agerpres.

"Legea ANI este din nou in pericol. Exista o preocupare serioasa in Parlament, pentru deschiderea dezbaterilor in ceea ce priveste legea ANI. Mai exact, in acest moment, sunt trei proiecte de modificare a legii ANI. Cred ca este o actiune concertata si, odata intrata in dezbatere, legea ANI poate fi amendata in sensul in care cadrul legislativ si asa fragil si ineficient poate fi vulnerabilizat sau deteriorat in mod semnificativ."

"Am observat in ultima vreme declaratii politice publice foarte agresive ale unor membrii ai partidelor politice, care au legatura cu ANI si doresc desfiintarea acesteia, inclusiv prin aducerea ei in fata Curtii Constitutionale prin procesul legislativ. Pentru ca, atunci cand se dezbate in Parlament un amendament la o lege, sunt cinci zile in care legea in ansamblu poate fi contestata la Curtea Constitutionala. Este exact ce semnaleaza raportul CE, anume ca legea sa nu mai fie amendata, iar auditul pe strategia nationala anticoruptie recomanda consolidarea cadrului legislativ si nu invers. Probabil activitatea ANI din ultimele luni a deranjat profund anumite persoane", a declarat Horia Georgescu, in cadrul unei emisiuni la TVR Info.

Acesta considera ca exista pericolul ca legea de functionare a ANI sa fie trimisa la Curtea Constitutionala, iar activitatea Agentiei sa fie din nou blocata.

"Atata timp cat observ ca au aparut trei proiecte de lege pentru amendarea legislatiei si din experienta de anul trecut nu ma pot astepta la ceva bun. Este de evitat la legea ANI sa fie dezbatuta sau modificata prin nu stiu ce proiecte de lege. De exemplu, domnul Ciuhodaru a propus, ieri, ca in declaratia de avere sa existe si o declaratie de studii. Nu are relevanta acest lucru, nu este competenta ANI sa verifice acest lucru. Proiectul creeaza premisa deschiderii dezbaterilor la legea ANI", a precizat Georgescu.

Horia Georgescu a semnalat actiuni concertate ale unor grupuri parlamentare pentru modificarea legii de functionare a Agentiei.

Printre cei nemultumiti de legea ANI se numara si Andras Levente Mate, in cazul caruia inspectorii de integritate au sesizat Parchetul General, pentru ca deputatul UDMR si-a angajat ilegal sotia, Erzsebet Mate, in Biroul Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj.

"Domul Levente a fost un opozant foarte puternic al legii ANI, insa atata vreme cat exista o lege in vigoare nu putem pune la indoiala functionarea ei. Ar trebui sa oprim toate verificarile, pentru ca un deputat sau senator ne spune ca legea este neconstitutionala?', a spus Horia Georgescu.

El a dezvaluit ca dupa ce ANI l-a instiintat pe Andras Levente Mate ca este verificat, acesta si-a concediat sotia din biroul parlamentar.

ANI sustine, intr-un comunicat transmis luni, ca deputatii Oana Mizil (PSD), Mate Andras (UDMR), Stelica Strugaru (PDL), Sonia Draghici (PSD) si Mihai Radana ar fi incalcat legea conflictelor de interese, pentru ca si-au angajat rudele in cadrul birourilor parlamentare proprii. ANI a depistat sase contracte inchiate de deputati cu rudele lor in valoare totala de 46.745 euro. ANI a sesizat in acest caz parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a demarat procedurile pentru anularea contractelor incheiate cu rudele parlamentarilor.