Actualul ministrul al Administratiei si Internelor, Traian Igas, si fostul detinator al portofoliului Vasile Blaga au sustinut, miercuri, in plenul Senatului, ca Romania a indeplinit "ca la carte" criteriile de aderare la Spatiul Schengen.

Ei au facut acest precizari dupa ce ce vicepresedintele Senatului Cristian Diaconescu (UNPR) a propus adoptarea de catre Parlament a unei declaratii prin care sa se dezaprobe deciziile luate in parlamentele nationale ale unor state ale Uniunii Europene privind blocarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, transmite Mediafax.

Igas, a aratat, la dezbaterea declaratiei ca, personal, apreciaza adoptarea unui astfel de document.

"Olanda a luat decizia de a nu sustine cauza Romaniei in urma unui vot in Parlamentul olandez. Mi se pare normal ca noi, parlamentari romani, sa ne pronuntam atunci cand este vorba despre destinul Romaniei si atunci cand este vorba despre evolutia Romaniei in contextul european", a afirmat demnitarul.

El a adaugat ca Executivul trebuie sa se ocupe si sa faca pasii necesari pentru ca Romania sa adere la Spatiul Schengen, Igas atentionand, insa, ca si clasa politica trebuie sa sustina acesti pasi pe care Romania ii face spre integrarea totala in spatiul comunitar.

"Romania indeplineste in totalitate aquis-ul Schengen. Daca, in anumite etape, in evolutia noastra ca tara democrata, aveam anumite restante, de aceasta data, in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen, Romania si-a facut cu brio toate sarcinile pe care le avea de facut si de dus la bun sfarsit. Nu avem ce sa ne reprosam, absolut nimic aici si nu cred ca din punct de vedere tehnic puteam sa facem mai mult decat s-a facut", a tinut sa precizeze Igas.

"Este o decizie politica", a adaugat acesta, mentionand ca a avut discutii cu ministrii de Interne din UE, inclusiv cel olandez, si ca miercuri va purta discutii cu ministrul de Interne finlandez pentru a afla ultimele detalii privind pozitia acestei tari.

"Nu cred ca ne avantajeaza, sub nicio forma, declaratiile politice dand vina unii pe ceilalti. Repet, inca o data, cu demnitate, ca Romania a indeplinit aquis-ul de aderare la Spatiul Schengen", a afirmat ministrul de Interne, Traian Igas, in plenul Senatului.

La randul sau, senatorul PDL Vasile Blaga, fostul ministru de Interne, a propus ca textul propus de Cristian Diaconescu sa fie discutat de autor impreuna cu presedintele Comisiei pentru politica externa, Teodor Melescanu, si alti cativa senatori, care, impreuna, sa propuna plenului o varianta finala.

"Pas cu pas, Romania si-a indeplinit toate obligatiile, asa cum scrie la carte", a spus Blaga referitor la evaluarile privind frontierele.

El a subliniat ca Romania are aeroporturi care indeplinesc conditiile Schengen, cum ar fi cele din Sibiu si Cluj, mult mai bine decat aeroporturi din capitale ale unor state din Spatiul Schengen.

"Obligatiile la care Romania s-a angajat, asa cum sunt prinse in Tratat, au fost din punct de vedere tehnic toate indeplinite", a subliniat acesta, adaugand ca Parlamentul trebuie sa adopte o astfel de declaratie, care trebuie ajustata in ceea ce priveste formularile diplomatice.