Cele cinci confederatii sindicale au hotarat sa se suspende de perioada nederminata din toate comisiile de dialog social si din Consiliul Economic si Social (CES), nemultumiti de prevederile legale privind dreptul la negocieri colective, informeaza Mediafax.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Confederatia Nationala a Sidicatelor Libere din Romania - Fratia si Confederatia Sindicala Nationala Meridian au anuntat, miercuri, decizia de a se suspenda pe o perioada nedeterminata din toate comisiile de dialog social si din Consiliul Economic si Social (CES).

Potrivit acestora, suprimarea prin Legea contractului colectiv de munca la nivel national si neadoptarea unei reglementari privind stabilirea sectoarelor de activitate au condus la imposibilitatea obtinerii reprezentativitatii partenerilor sociali si implict la imposibilitatea negocierilor colective la toate nivelurile.

"Protestul celor cinci confederatii asupra modul in care Guvernul percepe dialogul social di- si tripartit, modificat radical in procedura de urgenta, are la baza faptul ca am constatat ca s-a dorit eliminarea dialogului social", a declarat presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Hossu a atras atentia ca aceasta nu este singura neaplicare a cadrului legal si a explicat ca acesta este motivul pentru care cele cinci confederatii au decis sa nu mai participe la nicio comisie de dialog social, nici la comisiile de la Casa Nationala de Pensii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau in Consiliul Economic si Social.

Presedintele "Cartel Alfa" a precizat ca sindicalistii solicita un dialog social responsabil, ceea ce inseamna ca actele normative nu ar trebui sa mai fie discutate in comisii dupa ce au fost deja adoptate de Guvern.

"Daca acest dialog este pur formal, doar ca sa se raporteze la Comisia Europeana, nu mai are niciun sens sa construim acest tip de dialog", a declarat Hossu.

Sindicalistii acuza conducerea Ministerului Muncii si a Consiliului Economic si Social de o atitudine partinitoare fata de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania prin neluarea in considerare a initiativelor si propunerilor celorlalti parteneri sociali si a confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national, ceea ce face ca "procesul dialogului social sa nu mai fie unul tripartit si responsabil care sa conduca la pacea sociala".

In acest context, confederatiile sindicale solicita premierului Emil Boc intrunirea de urgenta a Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social care sa analizeze si sa identifice solutii la problemele invocate, inclusiv revizuirea Legii 62/2011 astfel incat dialogul social sa devina un instrument real, iar partenerii sociali sa-si poata exercita prerogativele legale.

Totodata, sindicalistii au inceput, miercuri, protestele, nemultumiti ca nu au fost incheiate negocierile privind stabilirea sectoarelor de activitate.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" si Blocul National Sindical au anuntat ca in perioada 21 septembrie - 1 octombrie vor protesta la sediul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

"Negocierile pentru cele 40 sau 41 de sectoare de activitate nu au fost incheiate. Ele au inceput undeva in mandatul lui Botis, dar in mandatul lui Lazaroiu nu au mai fost continuate. Nu suntem de acord cu propunerea guvernului si ministerului iar termenul a expirat saptamana trecuta. Trebuia sa aiba loc niste negocieri, sa se adopte Hotararea de Guvern si sa se publice in Monitorul Oficial. Trebuie sa intervenim pentru ca angajatorii nu stiu unde sa-i incadreze si oamenii risca sa nu-si primeasca salariile", a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Filialei CNS "Cartel Alfa" Ilfov, Victor Grigorescu.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, va discuta joi cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale, insa sindicalistii spun ca nu vor renunta la proteste si chiar vor cere prelungirea acestora dupa 1 octombrie daca nu va fi adoptata hotararea de guvern privind sectoarele de activitate.