Franta si Germania se opun de asemenea compromisului privind integrarea in doua etape a Romaniei si Bulgariei la Schengen, potrivit unor diplomati europeni, relateaza cotidianul austriac Kurier, citat de agentia de presa bulgara Focus, potrivit Mediafax.

O reuniune a ministrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevazuta joi la Bruxelles, in cursul careia urmeaza sa fie discutat un proiect de compromis al presedintiei poloneze a UE, care reia optiunea evocata in primavara privind integrarea in doua etape a Romaniei si Bulgariei.

Astfel, spatiul aerian si maritim ar urma sa fie deschis inainte de sfarsitul lui octombrie, iar o decizie privind data deschiderii frontierelor terestre, "mai controversata", va fi luata abia in 2012.

Guvernul olandez a anuntat inca de vineri seara ca, la reuniunea ministrilor de Interne din 22 septembrie, se va opune aderarii, chiar si partiale, a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"S-a decis in Guvern ca vom continua sa ne opunem intrarii Romaniei si Bulgariei", a declarat Elaine de Boer, purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei, Gerd Leers.

"Nu vom aproba nici macar intrarea partiala", a precizat purtatoarea de cuvant. "In numele Olandei, vom spune NU la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles", a adaugat ea.

"Credem ca este inca prea devreme", a explicat purtatoarea de cuvant, potrivit careia Olanda nu vede "suficiente" indicii ca Bulgaria si Romania "se ocupa de probleme precum coruptia, crima organizata si anchetele judiciare".

Finlanda s-a alaturat si ea Olandei si va vota impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Reamintim ca votul decisiv va avea loc Consiliul European din 22 septembrie.