Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul institutiei o propunere de modificare a legislatiei privind activitatea notarilor publici si a activitatii notariale. Actul normativ supus dezbaterii publice de minister reglementeaza situatiile de incompatibilitate in cazul notarilor publici. Ministerul a reglementat si raspunderea disciplinara a notarilor publici, astfel ca notarii care incalca normele profesiei pot fi trasi la raspundere. Vezi in text ce alte modificari propune MJ in activitatea notarilor publici.

  • Se mai propune: limitarea duratei de exercitiu a profesiei la varsta de 70 de ani si conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie

Textul proiectului de lege pentru modificarea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale priveste regimul incompatibilitatilor si cel al raspunderii disciplinare a notarilor publici.

In proiectul de lege, la capitolul incompatibilitati, au fost introduse urmatoarele categorii: practician in insolventa; de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati comerciale, indiferent de forma de constituire, institutii de credit, societati de asigurare si reasigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome.

Citeste mai jos propunerea legislativa a MJ

proiect_20092011

Textul de lege propus de minister prevede 22 de cazuri cand raspunderea disciplinara intervine. Potrivit propunerii MJ, titularul actiunii disciplinare este ministerul, cercetarea disciplinara efectuandu-se prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului.

Iata cateva cazuri in care raspunderea disciplinara intervine: incalcarea competentei generale, materiale si teritoriale stabilite prin lege; indeplinirea necorespunzatoare, in mod repetat, a actelor si procedurilor notariale; intarzierea nejustificata sau neglijenta in efectuarea lucrarilor; lipsa nejustificata de la birou, in mod repetat; comportament si atitudine necorespunzatoare in exercitarea activitatii profesionale; manifestare de natura a aduce atingere prestigiului profesiei savarsita in exercitiul functiei ori in legatura cu aceasta sau in afara exercitiului functiei;

Intr-un comunicat public Ministerul Justitiei a prezentat si care vor fi principalele modificari prevazute in propunerea de act normativ:

Eliminarea conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie:

  • potrivit propunerii de reglementare, pot accede in profesia de notar public persoanele care au cetatenie romana sau cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene;
  • modificarea legislativa are in vedere hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pronuntate in data de 24 mai 2011, in sapte cauze, avand ca obiect actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru, cu privire la accesul in profesia de notar public, actiuni declansate impotriva Belgiei, Frantei, Luxemburgului, Austriei, Germaniei, Greciei si Portugaliei.

Limitarea mandatelor notarilor publici alesi in organele reprezentative ale profesiei:

  • s-a stabilit un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit o singura data pentru aceeasi durata de 4 ani;
  • limitarea duratei de exercitiu a profesiei la varsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv in conditiile legii.
  • imbunatatirea organizarii si functionarii profesiei de notar public:
  • imbunatatirea reglementarii competentei materiale si teritoriale;
  • imbunatatirea organizarii si functionarii organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atributii in sarcina acestora, care sa duca la o mai buna gestionare a profesiei;
  • imbunatatirea activitatii notarilor publici prin inlaturarea unor disfunctionalitati constatate la nivelul gestionarii activitatii acestora (exempli gratia: incetarea calitatii de notar public, suspendarea si incetarea suspendarii calitatii de notar public, asocierea si incetarea asocierii; delegarea notarilor publici; inregistrarea la curtea de apel a sediilor birourilor notarilor publici si a modificarilor intervenite in activitatea acestora).

Citeste aici nota de fundamentare a ministerului

expunere de motive_20092011