Telegrama Wikileaks: Basescu se intreba in 2008 daca NATO si UE ar sustine Romania in cazul unei provocari rusesti in Transnistria/ Valeriu Turcan: Presedintele nu a vorbit despre asa ceva

de A.N.     HotNews.ro
Marţi, 20 septembrie 2011, 17:49 Actualitate | Esenţial


Intalnirea din 27.08.2008
Foto: Agerpres
Presedintele Traian Basescu l-a intrebat pe senatorul american Richard Lugar, intr-o intalnire avuta in august 2008, in contextul razboiului dintre Rusia si Georgia, daca NATO si UE ar sustine Romania in cazul unei provocari rusesti in Transnistria, potrivit unei telegrame Wikileaks prezentate initial de blogul cablegatesearch.net si dezvoltata ulterior de publicatia Gandul. Basescu s-a referit, in cadrul intalnirii, si la conflictul din Moldova, din 1991-1992, cand Romania "a trimis largi cantitati de provizii si munitii partii moldovene". Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a declarat pentru Realitatea TV ca intalnirea Basescu-Lugar a avut loc si "s-a discutat despre evolutiile regionale, dar in niciun caz in modul in care mass-media face referire in acest moment - razboi si alte lucruri".
 • Vezi aici documentul original (lb.engleza).

Cum rezuma ambasadorul american Nicholas Taubman intalnirea dintre Basescu si Lugar:

* presedintele Traian Basescu i-a spus senatorului Richard Lugar, la 27 august, ca se teme ca recunoastearea de catre Rusia a Osetiei de Sud si a Abhaziei, ce vine in contextul recunoasterii de catre SUA/tarile europene a Kosovo, a declansat un proces ce ameninta sa destrame arhitectura internationala legala si sa creeze instabilitate pe csra larga in Europpa

* caracterizand incursiunea Rusiei in Georgia ca parte a unui nou efort indraznet pentru a relua controlul asupra "vecinatatii imediata" a Rusiei, inclusiv Europa de Est, Basescu a afirmat ca Occidentul trebuie sa contracareze Rusia cu un efort revigorat pentru a rezolva conflictele inghetate si sa restabileasca respectul pentru legea internationala prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU.

* Basescu a vorbit despre vulnerbilitatile de securitate ale Romaniei la Marea Neagra si despre implicatiile evenimentelor din Georgia pentru Moldova/Transnistria, spunand ca orice provocare a Rusiei impotriva "cele 4.5 milioane de cetateni romani" din Moldova ar pune Romania intr-o dilema serioasa.

* Basescu a spus ca actiunile NATO si UE in contracarea Rusiei trebuie sa mearga dincolo de "declaratii" si ca o politica mai robusta legata de regiunea Marii Negre ar trebui sa includa repozitionarea fortelor militare ale NATO.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a confirmat existenta intalnirii Basescu-Lugar, care a fost anuntata in presa. Valeriu Turcan a spus ca "in niciun caz presedintele Basescu nu a discutat cu senatorul Lugar despre implicarea directa a Romaniei intr-un conflict cu Rusia".

"Presedintele a discutat atunci despre conflictul din Georgia", a adaugat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

"Ce stim este ca intalnirea a avut loc si s-a discutat despre evolutiile regionale, dar in niciun caz in modul in care mass-media face referire in acest moment - razboi si alte lucruri", a afirmat Turcan.

Turcan a declarat ca documentul este "interpretarea subiectiva a unui diplomat", iar "chestiunea acum tine de responsabilitatea media".

"Titluri precum Pericol de razboi, Conflict militar cu Federatia Rusa nu sunt titluri care sa reflecte o evaluare a Romaniei cu privire la evolutia relatiilor cu Rusia, ci dimpotriva", a spus Valeriu Turcan.


Iata traducerea in limba romana a telegramei Wikileaks:

REZUMAT. 1. (C.) Presedintele Traian Basescu i-a spus Senatorului Richart Lugar, in data de 27 august, ca se teme ca recunoasterea Osetiei de Sud si a Abhaziei de catre Rusia, ca urmare a recunoasterii Kosovo de catre europeni si SUA, a declansat un proces ce ameninta sa dea peste cap actuala arhitectura legislativa internationala si sa declanseze o instabilitate extinsa in Europa. Caracterizand incursiunea Rusiei in Georgia drept un efort nou, indraznet, de reafirmare a controlului Rusiei asupra tarilor invecinate ("near abroad"), inclusiv Europa de Est, Basescu a argumentat ca Vestul trebuie sa contreze Rusia printr-un efort energic de solutionare a conflictelor inghetate si de restabilire a respectului fata de dreptul international, prin Consiliul de Securitate al ONU. Basescu si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste vulnerabilitatile de securitate ale Romaniei la Marea Neagra si fata de implicatiile evenimentelor din Georgia pentru Moldova/Transnistria, spunand ca orice provocare rusa la adresa celor "4,5 milioane de cetateni romani" ai Moldovei ar transmite Romaniei o stare de nesiguranta profunda. Basescu a argumentat ca actiunile NATO si UE in fata Rusiei trebuie sa mearga dincolo de "declaratii" si ca o politica mai robusta in ceea ce priveste regiunea Marii Negre trebuie sa includa repozitionarea activelor militare NATO. Sfarsitul rezumatului.

BASESCU: Esecul in solutionarea conflictelor inghetate este "o greseala imensa"
2. (C.) Presedintele Basescu si principalii sai consilieri de securitate s-au intalnit, la 27 august, cu Senatorul Richard G. Lugar, insotit de Ambasador, Vice-Ambasador si membri ai Comisiei de Relatii Externe a Senatului. Deschizand discutiile cu unele observatii din recenta sa vizita in Caucaz, inclusiv Georgia, Basescu a spus ca evenimentele recente ilustreaza doua elemente cheie: 1) esecul comunitatii internationale in abordarea conflictelor inghetate a fost "o greseala imensa", deoarece astfel de situatii pot exploda pe neasteptate; 2) actuala ordine europeana - fondata pe principiul integritatii teritoriale a statelor multietnice si pe respectul fata de dreptul international - este grav amenintata. Basescu a caracterizat recunoasterea Osetiei de Sud si a Abhaziei de catre Rusia drept un raspuns direct la recunoasterea independentei Kosovo de catre Vest si s-a plans ca ambele cazuri, din perspectiva Romaniei, implica “incalcari” ale rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si o subminare a actualului regim de drept international.

3. (C) Rusia va continua sistematic sa exploateze astfel de situatii pentru a-si reafirma influenta asupra fostelor state sovietice si chiar asupra Europei de Est - a spus Basescu - daca NATO si UE, alaturi de restul comunitatii internationale, nu raspund in mod viguros si coordonat. Acest raspuns trebuie sa includa refacerea legitimitatii Consiliului de Securitate al ONU, crearea unui singur cadru, sub auspiciile Consiliului de Securitate al ONU, pentru a aborda toate conflictele inghetate si insistarea asupra nevoii ca deciziile Consiliului de Securitate sa fie respectate. Basescu si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea ca acordul “defectuos” de incetare a focului mediat de Franta sa nu devina baza unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate ONU fara modificari substantiale. Senatorul Lugar a fost de acord ca un efort innoit in cadrul Consiliului de Securitate pentru rezolvarea conflictelor inghetate este mecanismul adecvat si a spus ca va incuraja Administratia SUA sa urmeze aceasta abordare.

4. (C.) Criticile lui Basescu nu s-au indreptat doar la adresa Rusiei. Referindu-se la discutiile sale cu presedintele georgian Saakashvili, Basescu a spus ca este “socat” de “aventurierii” din guvernul georgian care s-au avantat sa ii “provoace” pe rusi; Saakashivili a demonstrat “o profunda lipsa de maturitate”. Aceasta gafa strategica a fost urmata de o succesiune de erori militare, indeosebi aceea ca nu a fost blocat Tunelul Roki, prin care fortele ruse pre-pozitionate au putut sa intre grabnic in Osetia de Sud. Basescu a speculat daca nu cumva performanta militara slaba a Georgiei ar fi fost de fapt o tactica menita sa determine NATO sa sara in apararea Georgiei. In orice caz, ani de investitii occidentale in economia Georgiei s-au “pierdut”, iar acestea trebuie refacute cu mari eforturi, a spus Basescu. Senatorul Lugar a fost de acord ca rusii isi desfasurasera trupe in zona de ceva timp si ca asteptau ocazia sa descrie Georgia drept agresor; USA atrasesera, in mod activ, atentia Georgiei sa dea dovada de retinere.

Georgia - un prevestitor pentru Moldova/Transnistria?
5. (C) Basescu si-a exprimat in mod deschis temerea in legatura cu implicatiile conflictului din Georgia pentru Moldova/Transnistria. El a afirmat ca, in timp ce Romania respecta independenta Moldovei, cetatenii acesteia sunt “4,5 milioane de romani” care fac “parte din natiunea noastra”. Basescu a reamintit ca in timpul conflictului din Moldova, din 1991-92, Romania a trimis numeroase provizii si munitie partii moldovene, dar s-a intrebat cu glas tare care ar trebui sa fie raspunsul adecvat al Romaniei, acum cand este membru NATO, in urma oricarei provocari ruse acolo. Intrebat de Senatorul Lugar daca statutul de membru NATO va determina Romania sa manifeste retinere si sa nu actioneze, Basescu a raspuns ca Romania va trebui sa ia in considerare punctele de vedere ale Aliantei, asa incat sa nu-i atraga pe altii intr-un conflict, dar va fi presata intens sa raspunda - “ne vom confrunta cu alegeri foarte grele”. Basescu a intrebat, aproape retoric, daca NATO si UE ar fi alaturi de Romania intr-o astfel de situatie, spunand ca s-ar putea ajunge la situatia in care Romanii sa fie pusi sa decida, pur si simplu, intre “abordarea UE de a furniza declaratii” si a-i “ajuta efectiv” pe moldoveni.
6. (C) Tragand o alta paralela cu evenimentele din Osetia de Sud, Basescu a observat ca parti substantiale ale celei de-a 14-a Armate Ruse sunt prezente in Transnistria ca “forte de mentinere a pacii”. Inlaturarea acestor trupe trebuie sa fie o prioritate absoluta, a spus el, avand in vedere ca Rusia a folosit scuza apararii trupelor sale de mentinere a pacii ca unul dintre pretextele interventiei sale in Georgia. Intrebat daca Rusia a fost receptiva la initiativele diplomatice romanesti asupra Transnistriei, Basescu a raspuns ca a discutat conflictul cu Putin “de cel putin cinci ori”, dar ca Rusia refuza sa respecte acordul de la Istanbul, din 1999. Basescu a ridiculizat motivele invocate de Rusia pentru a nu-si retrage fortele din Transnistria. Rusii de aici si din toate celelalte zone de conflict inghetat trebuie sa fie inlocuiti cu trupe internationale sub mandat ONU, deoarece “oferim ocazia unei interventii de acest fel, daca acceptam prezenta trupelor ruse de mentinere a pacii acolo”. Basescu a notat ca se va intalni, in aceeasi dupa-amiaza, cu Ambasadorul rus si ii va spune ca Romania va sprijini orice decizie a Consiliului European de a oferi o desfasurare de trupe UE care sa inlocuiasca fortele ruse. El a spus ca, in discutia cu Ambasadorul, va ridica problema daca Rusia continua sa sprijine Consiliul de Securitate si intentioneaza sa se supuna, pe viitor, rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Nabucco: “Trebuie sa incheiem la un acord interguvernamental”
7. (C) Trecand la implicatiile conflictului din Georgia asupra politicilor energetice, Basescu a observat ca Rusia ar putea sa nu fie nevoita sa apeleze la mijloace militare pentru a forta solutii mai pe gustul sau. Controlul resurselor energetice este un nou instrument de influenta, chiar mai eficient decat Armata Rosie, a spus el. Acceptand ca Rusia vrea sa distruga “proiectul european Nabucco”, Basescu a afirmat ca proiectul ramen viabil, dar ca cea mai mare provocare a acestuia este nehotarirea europenilor. Georgia nu a schimbat nimic in privinta Nabucco, poate doar in mintea altor state europene, intr-un mod similar celui in care Europa s-a folosit de dificultatea negocierilor cu Turcia drept scuza pentru lipsa de actiune in privinta Nabucco. Totusi, Basescu a spus ca ii abordeaza personal pe liderii Turciei si crede ca un deznodamant diplomatic este aproape. In urma conflictului din Georgia si cu Turcia asezata ferm la masa negocierilor, acum este timpul pentru un efort sustinut pentru a incheia un Acord Interguvernamental asupra Nabucco. Romania nu crede in proiectul South Stream al Rusiei, iar liderii de la Caspica i-au spus ca doresc cu disperare alternative pentru tranzitul resurselor lor energetice catre Europa, care sa nu se bazeze pe Rusia, a notat Basescu. Senatorul Lugar i-a raspuns ca el crede ca turcii sprijina ferm, acum proiectul Nabucco si ca o incheiere rapida a unui acord interguvernamental ar fi o lovitura neasteptata si binevenita in fata intimidarii rusesti.
 
Marea Neagra: Unde sunt NATO si UE?
8. (C) Basescu a argumentat ca revirimentul Rusiei creeaza un nou imperativ strategic pentru NATO si UE la Marea Neagra. El si-a exprimat ingrijorarea “aproape de paranoia” in legatura cu disputa dintre Rusia si Ucraina, in ceea ce priveste Flotei de la Marea Neagra, gazduita la Sevastopol, dar si in legatura cu amenintarea pe care Flota ar putea-o reprezenta pentru zonele de coasta ale Romaniei. Notand ca Turcia impartaseste pozitia Rusiei ca fortele navale NATO sa nu fie prezente in Marea Neagra, o politica pe care Turcia o aplica prin controlul asupra Bosforului, Basescu a insistat ca aliatii NATO trebuie sa se consulte cu Turcia pentru a schimba situatia. El a indemnat, de asemenea, ca NATO sa-si “echilibreze” prezenta in regiunea Marii Negre redistribuind forte angajate acum in zone “indepartate”. Raspunzand aprecierilor exprimate de Senatorul Lugar pentru sprijinul militar romanesc in Afghanistan, Basescu a reafirmat ca Romania isi respecta obligatiile NATO. Totusi, in fata unei potentiale agresiuni rusesti, Romania se bazeaza pe NATO pentru apararea sa, “dar NATO este cu totul in Afghanistan acum”, a spus el. Evenimentele din Georgia si implicatiile lor pentru Transnistria au schimbat jocul, din perspectiva Romaniei. “Ele sunt cel putin la fel de importante ca Iranul, pentru Romania”, a remarcat Basescu (o remarca sarcastica, nu foarte subtila la adresa politicilor prioritare pentru SUA). Romania este o economie in crestere si poate sa aloce mai multe resurse apararii, dar nu poate sustine singura povara securitatii la Marea Neagra; NATO si UE trebuie sa dea o importanta mai mare zonei, a concluzionat Basescu.
 
Comentariu
9. (C) Basescu a venit la intalnire bine pregatit sa transmita un mesaj direct. Romania crede cu tarie ca recunoasterrea Kosovo a stabilit un precedent periculos, pe care rusii se mobilizeaza sustinut sa-l exploateze, precum si ca premisa fundamentala a integritatii teritoriale pentru statele multietnice - o cerinta-cheie pentru aderarea Romaniei la NATO - este acum intr-un real pericol. Basescu a presat, de asemenea, cu tarie pentru reafirmarea, de catre comunitatea internationala, a respectului fata de dreptul international si a suprematiei Consiliului de Securitate al ONU, pentru a amortiza expansionismul rus si pentru a detensiona alte zone cu potential exploziv. Cel mai frapant, insa, a fost faptul ca Basescu pune in centrul gandirii sale conflictul din Moldova/Transnistria si, in general, securitatea la Marea Neagra dupa evenimentele din Georgia. Basescu este clar ingrijorat ca rusii ar putea declansa o provocare similara in Moldova, ceea ce, practic, ar pretinde un raspuns militar romanesc, fapt ce ar avea implicatii extinse pentru UE si NATO. Drept consecinta, tinand cont mai ales de apropierea alegerilor generale, daca romanii vor gandi ca se intrevede o amenintare mai presanta si apropiata, a-i face sa-si mentina angajamentele extinse din Irak, Afganistan si din alte parti va fi o provocare politica. Sfarsitul comentariului. TAUBMAN


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5933 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Lenin a lasat scris, cu limba de moarte... (Marţi, 20 septembrie 2011, 17:52)

  A9 [utilizator]

  Adevăratele scopuri ale politicii Sovietelor vizavi de Basarabia şi România au fost dezvăluite de către diplomatul sîrb Spolaikovic care a fost martor ocular al evenimentelor din 1918 legate de arestarea misiunii diplomatice române şi confiscarea tezaurului naţional al României. El explica atitudinea violentă a guvernului sovietic prin planul acestuia de a provoca „...o revoluţie în România şi intrarea sa împreună cu Basarabia, ca republică română – ca un tot unitar, în componenţa Republicii Federative Ruse”[ii].
  http://mdn.md/index.php?view=viewarticle&articleid=3656
  Ca dovada ca si Aurel Rogojan a vorbit despre asta...cu toate ca se spune cum ca telegrama asta nu ar fi reala...

  E normal sa te gandesti la ce poate fi mai rau si sa fii precaut.

  Doamne ajuta sa nu se intample!
  • +15 (15 voturi)    
   Da (Marţi, 20 septembrie 2011, 19:21)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui A9

   URSS a incercat constant dupa 1918 sa se amenstece in politica Romaniei.
   A trimsi agenti sovietici (unii prinsi) etc.
   cazul cel mai elocvent e provocarea revoltei de la Tatar-Bunar, in Bugeac, in sudul Basarabie, in 1924, ce s-a vrut o copie a revolutiei bolsevice din Rusia tarista.
   Din pacate nu se prea cunoaste acest episod din istoria noastra. Agentii sovietici au trecut cu barca Nistrul. A avut loc schimburi de focuri, au intervenit si granicerii sovietici si agentii au reusit sa treaca in Romania.Apoi au trecut si altii si s-au organizat, au ocupate sate si au infiintat chiar si soviete.
   A trebuit sa intervina armata romana si dupa o lupta de 3 zile rebelii au fost ucisi sau prinsi.
   489 de rebeli au fost judecati intr-un proces public. Propagande sovietica a lucrat, astfel ca personalitati ca Romain Rolland, Albert Einstein, G.B Shaw sau Louis Aragon au luat apararea inculpatilor.... Chiar Henri Barbousse (de orientare comunista) a asistat la proces...
   In urma acestui eveniment PCR a fost interzis in Ro. Iar sovieticii au creat RASS Moldoveneasca....Transnistria de azi....ca parte a Ukrainiei.
  • 0 (4 voturi)    
   ceea ce spui tu este (Miercuri, 21 septembrie 2011, 1:20)

   visio [anonim] i-a raspuns lui A9

   jumatate adevarat; preocuparea geopolitica este obligatorie pentru orice tara cat de cat rationala, adica vrea sa treaca ca orrganizare sociala, de la ceata la trib; ce a spus un rusnac sau altul poate fi sau nu relevant; ceea ce conteaza este parerea comuna a rusilor, americanilor, englezilor, nemtilor, francezilor si italienilor; sa nu uitam de chinezi; impartirea europei s-a facut cu acordul tuturor fortelor; faptul ca tu ca roman plangi de mila altor romani este irelevant; ceea ce conteaza este ceea ce faci tu pentru a sta la masa greilor; cu presedinti de Stat ca iliescu care cheama minerii la bucuresti sa bata studentii, sau Constantinescu care da moca insula serpilor si romanii nu zic nimic pentru ca se uita la casandra iti dai seama ca ce spunem noi aici este un fel de spuma marii; despre tezaur e bine sa fim precauti cand spunem ca ne-a fost furat; unii "inteligenti" ai vremii, asa cum este baconschi contemporan, au fost convinsi contra cost ca tezaurul este mai in siguranta la rusi decat la noi sau la englezi; oricum ar fi, constatam in politica romaneasca si in viata de zi cu zi o metisare nefericita si nedorita vis-a-vis de interesul Statului roman, implicit fata de omul de rand care isi plateste impozitele dar munceste pe un salariu de nimic; despre salariul de nimic poate ca este bine sa intrebam guvernarea psd, pntcd, pdl+pnl cum se face ca tiganii au case si masini de lux dar nu au servici sau afaceri in sensul acesta; raspunde la intrebarea asta si apoi mai vb despre insomniile lui basescu; singurul target a lui baconschi, era sa bage Romania in schengen; tot la fel a fost treaba lui geoana sa obtina eliminarea vizelor SUA, sau un regim mai usor pentru romani; evident ca romanii dorm pe ei dar mai au convulsii cateodata..ceea ce este inutil oricum....incercari sau interese au existat de cand lumea si vor fi cat lumea; intrebarea este: ce facem noi romanii pentru noi insine, pentru viitorul nostru? am vazut ce au facut nemtii, japonezii, etc
 • -4 (12 voturi)    
  Manipulare de 2 lei (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:00)

  Liviu Iordache [anonim]

  Pe 21 august, cu 6 zile inainte de chestia asta, Basescu a declarat, public, cu toata presa de fata, la Kiev ca Rusia detoneaza Transnistria. Baietii ieftini de la Gandul mai raspund din cind in cind la comenzi de manipulare ieftina, ca sa-i poata da leafa lui Popescu!
 • -5 (11 voturi)    
  Asta da atentat la siguranta nationala. (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:02)

  ionel [anonim]

  Dati fratilor in romania pana or intra rusii peste noi:))
 • +20 (20 voturi)    
  Ciuma de la rasarit (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:03)

  ion [anonim]

  In ceea ce ma priveste o provocare militara ruseasca in RM echivaleaza cu un razboi declarat Romaniei! Raspunsul romanilor si al Romaniei trebuie sa fie total indiferent de pozitia UE sau NATO. Implicarea din 1992 a Romaniei in agresiunea Rusiei asupra romanilor a fost ridicol de mica, numarul de voluntari a fost infim spre rusinea noastra. Poate ca acum si pe viitor tara nu va mai fi condusa de cizme rusesti, de tradatori, ca in 1992!
 • +7 (9 voturi)    
  Intrebarea ramane (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:06)

  Tudor Vladimirescu [anonim]

  Nu sprijina? Sau le este frica de robinetul de gaz al rusilor si se fac ca ploua.....
  • 0 (4 voturi)    
   sa nu uitam cuvintele lui Napoleon (Miercuri, 21 septembrie 2011, 10:19)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui Tudor Vladimirescu

   ,,Un razboi cu Russia, pt Polonia? Trebuie sa fii nebun sa faci asa ceva''.
   Uniunea Europeana si NATO vor spune la fel ,,un razboi cu Rusia, pt Romania? Trebuie sa fii nebun sa faci asa ceva''.
 • +4 (8 voturi)    
  Ma mir (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:09)

  Unu' [anonim]

  Ma mir cum unii din cauza 'exclusivitatilor' uita sa ia in calcul si interesul Romaniei. Cam unde e interesul Romaniei cind discutii private la acel nivel sint facute publice? Sigur, e interesant de stiut, insa ce rost are nebunia asta ce nu-i face bine Romaniei deloc, bashca mai pun si gaz peste foc.
  Asa-i nenicilor ... da-ti in Base si dati pe goarna, inclusiv repetiile inutile, zic eu, de aici de pe Hotnews. Precis vor avea analistii televiziunilor material de tocat marunt.
  Eu unul vad in aceste actiuni 'explozive' tot atita adevar ca si cum le-ai povesti copiilor ce ai facut asta noapte in dormitor cu sotia. Unele lucruri e mai bine sa ramina nespuse, ca intre oameni mari, nu rapid ne grabim cu piritul doar pt. un pic de audienta. Nu-i vorba ca-s tabuuri, ci doar ca nu ajuta pe nimeni trimbitarea lor in gura mare.
  Mai conteaza pe undeva un indemn la retinere? Nu cred.
 • -2 (8 voturi)    
  A vorbit sau nu ? (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:15)

  HP [utilizator]

  A vorbit. Turcanu vorbeste prostii.
 • +2 (6 voturi)    
  A vorbit! (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:18)

  Ivan [anonim]

  "Basescu asked, almost rhetorically, whether NATO and the EU would stand with Romania in such a situation, saying it could come down to a stark decision for the Romanians between the “EU approach of generating statements” or “actually helping” the Moldovans."
 • +19 (19 voturi)    
  Asa. Si? (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:28)

  Berzelius [utilizator]

  Care-i nedumerirea? Foarte bine ca a intrebat si ca a pus problema. Era o intrebare pertinenta, la o problema serioasa, intr-un context politic deosebit.
  Cand ai un aliat trebuie sa stii daca si pe cine te poti bizui in caz de "Doamne Fereste". Si e bine sa prevezi si astfel de cazuri de "D.F.", pentru ca "viata-i complexa si are multe aspecte"...
  • +8 (14 voturi)    
   nota 10 (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:45)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

   Normal, Basescu nu intreaba -ce face NATO in cazul unui atac romanesc in Trasnistria care este parte a Rep. moldova- Basescu spune clar "in cazul unei provocari rusesti". Pai sa nu provoace si atunci nu este nevoie de razboi.
   • +5 (5 voturi)    
    basescu se intereseaza de o situatie de razboi (Miercuri, 21 septembrie 2011, 9:11)

    marius [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    restul este este doar semantica...
 • -15 (21 voturi)    
  intrebare retorica (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:32)

  SMEN [anonim]

  chiar si basescu stie ca nu va sariinimeni sa ne apere,sua si restul ''aliatilor'' sunt buni doar cand vor carne de tun prin irak si alte tari,in rest rusnacii nu ne vor ataca niciodata,suntem prea mici pentru ei
  • +17 (19 voturi)    
   Cat de limitat poti sa fii... (Marţi, 20 septembrie 2011, 18:54)

   Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui SMEN

   ... sa gandesti asa.
   "rusnacii nu ne vor ataca niciodata,suntem prea mici pentru ei"
   Pai uite ca au facut-o. Si nu o singura data! Si cred ca inca le-ar mai trece prin minte ideea.
   Suntem "prea mici" ??? LOL.
   Poate Luxemburgul e mic. Sau Liechtenstein-ul. Mai uita-te un pic pe vreo harta a Europei. Recenta!
   • -2 (8 voturi)    
    raspuns pentru berzelius si unu' (Marţi, 20 septembrie 2011, 20:06)

    SMEN [anonim] i-a raspuns lui Berzelius

    altele erau conditiile acum 200 de ani cand Rusia isi extindea teritoriul,acum s-au schimbat datele geostrategice,nici o mare putere nu mai ravnestela teritorii,sunt inutile,sa asemeni Rusia de acum 200 de ani sau chiar acum 50 de ani cu Rusia de azi e o ineptie,si noi ii trageam in teapa pe turci acum 400 de ani,acum s-au imbogatit prin Romania toti turcaletii,au amaneturi,case de schimb,au cumparat toate fabricile romanesti de confectii,fabricile de saltele.Daca ar fi sa gandesc ca nenea de mai jos as spune ca turcii ne ataca si ne distrug economic si m-as napusti cu o teapa lunga si ascutita asupra primului turc ca sa il tepuiesc
    • +4 (4 voturi)    
     Ai dreptate (Miercuri, 21 septembrie 2011, 10:56)

     Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui SMEN

     Puterile NU mai ravnesc la TERITORII, ci numai la RESURSE. Nu-i nevoie sa "cuceresti" un teritoriu ca sa ai acces la resurse, e suficient sa-ti trimiti armata "eliberatoare" si sa-ti impui camarila politica in punctele cheie.
  • +10 (10 voturi)    
   "suntem prea mici" (Marţi, 20 septembrie 2011, 19:02)

   Unu' [anonim] i-a raspuns lui SMEN

   SMEN, tu ai citit un pic despre istoria de 200 a Rusiei? Cam cum s-au extins ei? Unde-s tatarii din Crimea, estonii / lituanienii / letonii, sau jumatate din moldoveni? Aia nu au fost prea mici? Ce se intimpla in Abhazia sau Osetia sau tone de alte regiuni, alea nu-s prea mici pt. tara lor mare si frumoasa?
   Daca nu stii mai bine taci.
 • -13 (17 voturi)    
  :) (Marţi, 20 septembrie 2011, 19:33)

  Stefan [anonim]

  Ne bat de ne suna apa in cap. "Aliatii" o sa intervina pentru noi doar la nivel declarativ.
  Mai neplacut e ca, in cazul in care armata profesionista da gres (si sigur va da, intr-un astfel de razboi), cei ca mine vor fi chemati la datorie (adica la moarte sigura).
  Sieg Heil Traian!
  • +15 (19 voturi)    
   De ce esti stupid? (Marţi, 20 septembrie 2011, 19:43)

   DanCanada [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Leak-ul arata de fapt ca lui Base ii pasa de Romania si nu se sfieste sa vorbeasca si de chestii delicate. Cu Geonelu' n-ai fi avut probleme de loc, probabil vorbeai rusa la ora actuala...
   • -6 (12 voturi)    
    hohoho (Marţi, 20 septembrie 2011, 21:05)

    Stefan [anonim] i-a raspuns lui DanCanada

    Stupid esti tu, pentru ca ma etichetezi ca PSD-ist pentru simplul fapt ca nu sunt "Basist".
    Stiu ca e greu de crezut, dar mai sunt si oameni care nu sunt portocalii, rosii sau galbeni.
    Sa ne auzim invingatori (ca data trecuta cand am trecut Prutul).
    • +12 (16 voturi)    
     sincer... (Marţi, 20 septembrie 2011, 22:14)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

     Si eu chiar am simtit ca lui Base chiar ii pasa de romani. Ar fi singurul presedinte relativ la care am simtit chestia asta.
     Altii nici nu ar fi abordat problema asta... si in nici un caz asa direct.
 • -3 (17 voturi)    
  yessss (Marţi, 20 septembrie 2011, 19:37)

  bango [anonim]

  dupa ce ne rafuim cu rusii si ii punem cu botul pe labe, infingand tricolorul pe kremlin, va veni randul olandezilor si a finlandezilor.oricum, nu-mi place modul in care e impartita finlanda, cred ca are nevoie de o regionalizare.
  • -4 (4 voturi)    
   bravo (Miercuri, 21 septembrie 2011, 8:44)

   Misha [anonim] i-a raspuns lui bango

   Stai asa ca asta nu e tot! Invadam si Franta! Pai cum si-a permis nemernicu' ala micu' sa-i arate dosu' basisimului nostru prezident ! Parca si vad brava armata romana dotata de la sh calcand peste gat Legiunea Straina si mandrele F16 romanesti doborand Rafale dupa Rafale. Sa aratam lumii intregi ca nu l-am slugarit pe unchiu' SAM de pomana, repsectiv nu i-am cumparat rablele la pret de avioane noi degeaba. Si asta nu-i nimic! Crezi ca pe broscari ii lasam sa scape asa dupa ce i-a aratat ala zbanghiului ca-i tembel !!!??? Nici vorba! De la Decebal incoace ne mai dorim un razboi cu romanii. Fabulos nu ?!! Traian cucerind Roma !!! Sa le aratam si astora ca acu' 2000 de ani am fost beti si intre timp ne-am trezit... Ca nu ne-am desteptat, e o alta poveste! Blitzkrieg total manca-v-as! Portocaliu uber alles !!! Madam Udrea defileaza in fruntea trupelor pe Champs Elysees! Mogulii sunt cu fruntile in tarana! Traienel e incoronat despot european si primeste titlul de "aliatu' nambaruan al statului american"! E liderul european absolut! Putin s-a retras de frica lui undeva in Caucaz. In Romania gazul e moca! .... Deodata o voce abisala i se adreseaza istoricului personaj de nicaieri. "Domn presedinte, ma scuzati.... mergem si noi ca e dimineata si vor baietii astia sa inchida ?" Baselu' se indreapta buimac catre Duster... Sepepistul rasufla usurat ca de data asta a scapat fara sa-si ia o halba in cap....La Golden Blitz ospatarii pun scaunele pe mese. Canta Cocosu' .... Cocos isi freaca mainile ca a mai facut o afacere ...
 • +10 (12 voturi)    
  Genial (Marţi, 20 septembrie 2011, 21:16)

  Analfabet [anonim]

  Pacat ca nu mai are voie la un mandat. L-ar fi castigat azi.
 • +10 (10 voturi)    
  gura wikileaksului adevar graieste (Miercuri, 21 septembrie 2011, 8:38)

  Fabian [anonim]

  "Documente ale Oficiului Arhivelor Publice din Marea Britanie demonstrează că trupele Tratatului de la Varşovia urmau să invadeze România pe 22 noiembrie 1968, la ora 4 dimineaţa." (...)
  Cinci puncte ale operaţiunii „Nistru“ (...)
  "Potrivit lui Pacepa, operaţiunea avea cinci prevederi de bază: 1) preluarea conducerii Armatei şi Securităţii de către un înalt ofiţer român recrutat de organele sovietice; 2) crearea unui Front al Salvarii Naţionale - care figura şi în planurile Kremlinului pentru instalarea de guverne prosovietice în Grecia şi Spania; 3) atragerea simpatiei internaţionale prin lansarea zvonului că zeci de mii de oameni au fost ucişi de terorişti străini, veniţi în ajutorul lui Ceauşescu; 4) informarea permanentă a Moscovei asupra stadiului loviturii de stat; 5) solicitarea intervenţiei militare a URSS, în cazul în care succesul loviturii de stat ar fi fost periclitat."
  • +7 (7 voturi)    
   Nu pot sa nu remarc ... (Miercuri, 21 septembrie 2011, 9:33)

   cititor [anonim] i-a raspuns lui Fabian

   ... ce bine seamana planul operatiunii "Nistru" cu ce a fost in decembrie '89 ... (OARE sa fi folosit acel plan, adaptat odata cu trecerea anilor? Nu pot sa cred ... :P)
 • +5 (5 voturi)    
  oare ştie cineva... (Miercuri, 21 septembrie 2011, 9:04)

  radu [anonim]

  ...de ce sunt ăştia în stare? Eu cred că suntem martorii desvăşurării în continuare a istoriei începute de nişte oameni sălbatici, ce au influenţe până azi, şi vor mai avea şi de-acum încolo... Au reuşit datorită indiferenţei celor mulţi, care chiar dacă au păţit-o, au stat uimiţi şi au privit cum li se întâmplă lucruri, cum li se scrie istoria fără ei...Iar dacă te opui, tot tu eşti tras la răspundere... incredibil....
  De văzut documentarul:
  http://www.jurnaltv.ro/video/The_Soviet_Story_Povestea_sovietelor_incredibil
 • -5 (5 voturi)    
  Fiti realisti si nu-l mai luati in brate pe base.. (Miercuri, 21 septembrie 2011, 11:30)

  black [anonim]

  Ultimul răcnet în materie de Wikileaks, telegrama lui Taubman care relatează discuţia Băsescu - senator Richard Lugar din 2008 este un text despre uimire. Ambasadorul SUA e deconcertat în faţa stilului de a blufa al preşedintelui român. T. Băsescu forţează un scenariu similar cazului Georgia, în care conflictul transnistrean duce la atacarea Republicii Moldova de către Rusia. Caz în care, România n-ar mai fi aşa de entuziastă să menţină trupe în Irak, deoarece, dat fiind şi că se apropiau alegerile, ar fi preocupată să ... răspundă militar agresiunii ruseşti! Că era vorba de o cacealma, confirmă chiar preşedintele Băsescu acum, când declară râzând în legătură cu telegrama publicată de Gândul: "În 2008, România dispunea de câteva baterii de praştii cu rază lungă de acţiune şi era gata să declare război".

  Expresiile folosite de Taubman sunt edificatoare: "Most striking, however, was the centrality in Băsescu`s thinking of the Moldova/Transnistria conflict". Striking înseamnă izbitor, şocant, năucitor. Băsescu "wonder aloud", adică se miră cu glas tare care ar putea fi răspunsul României ca membru NATO la o provocare rusească. La care vine întrebarea firească a sen. Lugar: păi, România nu acţionează sub comandă militară integrată NATO, şi nu de capul ei? Da, răspunde preşedintele, dar o să ne fie tare greu să ne abţinem de la a ne năpusti asupra Rusiei! Adică, un fel de ia-i de pe mine că-i omor...  Când însă Băsescu se mai "îngrijorează" şi în legătură cu flota rusă din Marea Neagră, atitudinea lui e caracterizată fără ocol drept "paranoică" de acest Otanenbaum lipsit de simţul umorului, ca şi de multe altele.

  Per ansamblu, preşedintele Băsescu plusează şmechereşte, cum a făcut-o de atâtea ori în politica internă, ca să rezulte "uite ce sacrificii facem ca să ţinem sus steagul NATO, aici în Estul Sălbatic, aşa că să ne aveţi şi pe noi în vedere!...". Iar mr. Taubman e prea greu de cap ca să trateze cacealmaua în cheie ironică.

  Ca să crezi însă că toţi cei de la W
 • 0 (0 voturi)    
  apropo... (Sâmbătă, 31 decembrie 2011, 13:32)

  calin [anonim]

  daca tot ne enerveaza rusii astia, de vreo 2 secole, de ce nu facem nimic? integritatea teritoriala, aliatii si respectul vecinilor nu le castigi prin vorbe, ci prin dezvoltare economica si sociala... trebuie sa-i faci pe altii sa te invidieze pt. inteligenta cu care iti conduci tara, sa te caute pt. expertiza, vezi coreea de sud sau finlanda, cum ii asiguri independenta energetica, cum negociezi interesele ec. comune, regionale, cum eviti sa te angajezi gratuit in actiuni care depasesc posibilitatile tale....prostia si mandria, la varf, sunt marile noastre probleme....bnr sta pe o caruta de bani...in cinci ani devenim focar de energie ieftina pt toata regiunea...n-avem minte!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by