Bucurestiul respinge acuzatia de santaj in scandalul florilor din Olanda, blocate la granita, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, afirmand la RFI ca sistarea importurilor de flori nu are legatura cu dosarul Schengen. Mai multe tiruri cu flori si seminte din Olanda au fost blocate la granita in ultimele zile. HotNews.ro a scris luni ca firmele exportatoare si-au exprimat ingrijorarea la ambasada din Romania. In plus, doi europarlamentari olandezi au acuzat Romania de santaj, in contextul in care Haga se opune aderarii Romaniei la Schengen.

Valeriu TabaraFoto: Agerpres

Valeriu Tabara: Chestiunea nu este legata de nu stiu ce declaratie a colegilor nostri olandezi, e vorba de o chestiune de procedura, pe care o facem, pentru ceea ce inseamna protectia teritoriului national de anumiti agenti patogeni. Suntem in verificare si o sa vedem care este situatia. Dar in acelasi timp cred ca sunt si alte probleme legate de documente de insotire, de pasapoarte, de mai multe lucruri, se pare.

Rep.: Doi euro-parlamentari olandezi vorbesc de santaj, pentru ca Olanda se opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. E vorba de un santaj?

V.T.: Acum, eu vreau sa le spun celor doi colegi parlamentari olandezi ca fac parte din Parlamentul Romaniei din 1990 si as fi putut spune la fel, ca primim din Olanda extrem de multe, multe chestiuni, de recomandari ca mod de a vota anumite legi, dar nu mi-am permis niciodata sa spun ca Olanda sau cineva santajeaza si nu cred ca se poate pune problema asa.

Rep.: Deci e o simpla coincidenta? Nu e nici o legatura intre blocarea importului de flori din Olanda si dosarul Schengen?

V.T.: Nu.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.