Plenul Parlamentului a votat, marti, in favoarea organizarii sedintei solemne dedicate aniversarii Regelui Mihai, pe 25 octombrie. Propunerea opozitiei a fost adoptata cu 203 voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si 46 de abtineri. Cinci parlamentari democrat-liberali (Catalin Croitoru, Iosif Blaga, Mihaela Popa, Teodor Paleologu si Stefan Dragulescu) au votat in favoarea propunerii opozitiei. De asemenea, parlamentarii UDMR si ai minoritatilor nationale au votat in favoarea invitarii Regelui Mihai in Parlament.

Regele Mihai I si Principesa MargaretaFoto: AGERPRES

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului decisese anterior, tot marti, introducerea pe ordinea de zi a propunerii venita din partea grupurilor parlamentare ale PNL, potrivit careia pe data de 25 octombrie urmeaza sa aiba loc o sedinta solemna a Parlamentului dedicata zilei de nastere a regelui Mihai I, eveniment in cadrul caruia fostul suveran al Romaniei sa fie invitat sa sustina un discurs de la tribuna Legislativului, anunta Agerpres. Propunerea, facuta de liderul deputatilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, in numele celor doua grupuri parlamentare ale PNL, a fost adoptata cu 191 de voturi pentru, doua voturi impotriva si 113 abtineri.

Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor respinsesera, luni, solicitarea PNL de organizare a unei sedinte solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viata a Regelui Mihai.

"Va solicit introducerea unui punct suplimentar pe ordinea de zi, solicitarea grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal din Senat si Camera Deputatilor, pentru ca in ziua de 25 octombrie sa organizam o sedinta solemna Parlamentului, ocazie cu care sa-l invitam pe Regele Mihai sa se adreseze Parlamentului, ocazie care ar marca implinirea virstei de 90 de ani a Majestatii Sale si, in acelasi timp ar fi un prilej de evocare istorica si omagiere a singurei personalitati in viata inca dintre sefi de stat din perioada ceslui de-al Doilea Razboi Mondial. Ar fi un bun prilej sa ne intoarcem privirea spre momentele importante ale istoriei romanesti si un bun prilej sa aratam ca ne pretuim istoria si oamenii care au faurit istoria acestei tari", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

La cuvant a urmat presedintele PSD Victor Ponta. El a anuntat ca PSD sustine propunerea PNL, desi partidul pe care il conduce este unul fundamental republican: "Reprezint un partid politic fundamental republican, dar propunerea domnului lider de grup al PNL, domnul Calin Popescu Tariceanu, o consider o propunere de bun-simt, o propunere de normalitate intr-o societate care are foarte putine repere si momente de normalitate. Cred ca ar fi un gest pe care societatea romaneasca l-ar aprecia, ca pe 25 octombrie, la implinirea unei varste pe care o urez tuturor celor prezenti, Regele Mihai sa se adreseze noua. Fara a avea dezbateri politice, fara a discuta despre forma de guvernamant sau despre altceva, ci aratand un semn de respect fata de o personalitate marcanta pe care cred ca oamenii il asteapta de la noi", a declarat Victor Ponta. El a anuntat, apoi, ca "grupurile PSD vor vota in favoarea propunerii facuta de national-liberali".

Deputatul Theodor Paleologu, vicepresedinte al PDL, a facut la randul sau un apel la colegii de partid sa voteze in favoare propunerii liberale: "Nu vorbesc in numele grupului PDL, vorbesc in numele meu si fac apel catre colegii din grupul PDL sa voteze si ei pentru invitarea regelui Mihai. Este o chestiune de obraz. Motivul invocat ca Regele Mihai nu ar fi sef de stat nu tine, e chestiune de obraz, e o chestiune de intilnire cu istoria noastra. Si tocmai pentru ca presedinele Traian Basescu a spus ce a spus in iunie, este o chestiune de obraz pentru noi toti sa votam pentru invitarea regelui pe 25 octombrie", a spus Theodor Paleologu.