Nu departe de Stuttgart se afla "orasul aurului". Pforzheim e renumit pentru giuvaergiii sai si podoabele scumpe expuse in muzeu, sau de vanzare la centrul comercial "Lumile bijuteriei". In Pforzheim fiinteaza de cinci ani si o Societate germano-romana, parte integranta a unei societati europene cu multe divizii, din multe tari ale UE. Sambata 17 septembrie, Deutsch- Rumanische Gesellschaft (DRG) a invitat la serbarea vinului. Cu acest prilej, politicianului german Gunther Krichbaum i-a fost inmanata, din partea presedintelui Traian Basescu, Steaua Romaniei in grad de Comandor.

Ambasadorul Lazar Comanescu,Gunther Krichbaum MdB (dr.)Foto: Hotnews

Un purtator de cuvant

Despre semnificatia acestei inalte distinctii a statului roman, am discutat cu ambasadorul Romaniei la Berlin, cel care i-a inmanat-o politicianului german. Lazar Comanescu a spus: "Ma aflu aici, la Pforzheim, cu ocazia celei de-a cincea aniversari a existentei Societatii germano-romane din Pforzheim-Enzkreis si, asa cum am mentionat si in cuvantul meu de salut, domnul Krichbaum este fondatorul acestei societati. El s-a implicat foarte mult si in sens deosebit de pozitiv, in dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Germania".

"In calitatea lui de presedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german, a fost foarte activ in luarea unor decizii favorabile Romaniei la nivelul Bundestag-ului si al autoritatilor germane. Este un foarte activ promotor al relatiilor bilaterale atat clasice, cat si in cadrul Uniunii Europene. Mi se pare firesc, si, tocmai de aceea, presedintele Romaniei a gasit de cuviinta ca, pentru tot ce a facut domnul Krichbaum, merita pe deplin sa fie decorat cu unul dintre cele mai importante ordine ale Romaniei. Este vorba de Steaua Romaniei in grad de Comandor".

"Este o expresie a aprecierii deosebite pe care domnul Krichbaum a avut-o, o are si va continua s-o aiba, la dezvoltarea relatiilor bilaterale romano-germane, dar si la cooperarea romano-germana in contextul Uniunii Europene" a adaugat Comanescu. L-am intrebat daca este vorba si de incurajarea unor relatii economice cu Romania. "Pe toate planurile", a raspuns el, adaugand ca "Gunther Krichbaum este, daca vreti, un purtator de cuvant, la nivelul Germaniei, al oportunitatilor, al nevoii de a folosi toate oportunitatile care exista, pentru dezvoltarea in continuare, si mai puternica, a raporturilor romano-germane. Acestea sunt, sau le putem califica deja, ca excelente".

"Credeti ca domnul Krichbaum poate interveni pentru Romania, in problema intrarii cat mai rapide a Romaniei, in spatiul Schengen?" am intrebat. Ambasadorul Comanescu a precizat: "Germania, in general, a avut si are o pozitie constructiva in acest demers al nostru. Evident, trebuie sa tinem seama de faptul ca Uniunea Europeana e formata din 27 de membri. Pot sa va spun insa, ca Germania a fost si este printre cei care au facut eforturi ca sa se gaseasca solutii constructive, sa se dea raspunsuri constructive, la acest demers".

Insotesc Romania in sens constructiv

Anneliese Graf

Anneliese Graf

Foto: Hotnews

Gunther Krichbaum e de profesie jurist. S-a nascut la 4 mai 1964 la Korntal, e casatorit cu o romanca si are trei copii. Sotia sa, Oana Krichbaum, a fost aleasa anul acesta presedinta DRG Pforzheim. Gunther Krichbaum e membru al partidului crestin-democrat (CDU) din 1983, presedinte al fractiunii CDU din Enzkreis/ Pforzheim, parlamentar si presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.

Despre Ordinul de onoare acordat de presedintele Romaniei, politicianul german ne- a declarat: "E o distinctie inalta, care ma onoreaza profund. N-am crezut ca voi primi acest Ordin, desi ma ocup de Romania de multi ani. Cred ca are sens sa o insotesc in mod constructiv, pe un drum greu. Germania a sprijinit Romania in toate eforturile ei de reformare, si in sensul acesta m-am anagajat, cu toata puterea. Ma bucur de aceasta distinctie, insa in acelasi timp consider, ca ea este pentru toti aceia care se implica si ajuta tara sa progreseze, caci Romania isi are locul in centrul Europei si aceast lucru nu mai poate fi contestat. Oamenii observa si simt, ce progrese enorme aduce faptul de a fi integrati in aceasta Europa".

Referitor la "o vorba buna" pe care ar putea-o pune pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen, Krichbaum a spus: "Aceasta nu poate fi realizata printr-o distinctie, insa daca sunt indeplinite conditiile, eu personal am increderea ca, inca in anul acesta, va fi realizata prima treapta de intrare in Schengen, adica deschiderea aeroporturilor si a granitelor maritime. In ce priveste granitele terestre, probabil ca va mai trebui asteptat, realizarea fiind intr-o a doua treapta, cu eforturile pe care Romania insasi trebuie sa le faca. Eu sunt increzator ca aceasta s- ar putea realiza in anul 2012".

Ma temeam sa nu deschid ranile vechi

La Pforzheim s-a cantat imnul Romaniei

La Pforzheim s-a cantat imnul Romaniei

Foto: Hotnews

La reuniunea de sambata au luat parte si au vorbit in deschidere Rainer Wieland, vicepresedintele Parlamentului European, ca si primarul orasului Pforzheim, Alexander Uhlig. Intre cei peste 200 de invitati, am intalnit-o pe fosta presedinta a Societatii romano-germane (DRG) si consilier local in Pforzheim. Anneliese Graf are 58 de ani, traieste de 34 de ani in Pforzheim si e membru fondator al DRG. Despre inceputurile, locul acesteia in cadrul Societatii Europene finantate de UE, dar si despre greutatea cu care, ca svaboaica din Banat, s-a desprins de Romania, ca sa se reintoarca apoi, mai libera, in Germania, Anneliese Graf a povestit, cu multa emotie:

"M-am nascut in Romania si am trait acolo pana in al 27-lea an de viata. Am invatat si am studiat, in Banat, la Timisoara. De acolo am venit in Germania cu partenerul meu de viata, acum sotul meu. N-am fost multi ani in Romania, pentru ca nu dobandisem inca detasarea necesara. Este patria mea, radicinile mele sunt acolo, sunt marcata de tara si de oamenii ei, lucru care unora nu le convine. Insa eu sunt un copil de banatean. Am fost la liceu in Timisoara, la liceul Lenau, apoi am studiat la Timisoara, unde am si lucrat pentru putina vreme. N-am reusist sa ma detasez si, de aceea, mi-am luat o pauza".

"Nu pot sa spun ca am amintiri neplacute din Romania, insa sa parasesti o tara unde te-ai nascut si ai trait, ca sa-ti construiesti aici o noua existenta, nu e chiar usor. Am vrut sa ma rup mai intai, si sa-mi investesc aici forta, pentru a ma alinia. Azi se vorbeste de integrare, insa pe atunci era un cuvant neuzual. Am vrut sa ma afirm aici si, fiindca nu mai aveam rude in tara, cand am considerat ca sunt inradacinata aici, ca neu-deutsch (nou-germana), am plecat in Romania, cu Gunther Krichbaum".

"Am ezitat pana in ultima clipa, pentru ca ma temeam sa nu deschid ranile vechi, cand imi revad prietenii, locurile copilariei. In timpul vizitei in Romania, impreuna cu Gunther Krichbaum, ne-a venit ideea fondarii unei societati germano-romane, pentru ca existau deja multe societati germano-europene". "Sunteti foarte legata sufleteste de Romania?" am intrebat-o. "Da, sufleteste", mi-a raspuns Anneliese Graf. Afirm, pur si simplu, ca un om e copilul tarii sale. Iar eu sunt unastfel de copil si ma bucur sa pot spune, azi, ca m-am impacat cu tara si oamenii ei. Sunt recunoascatoare ca am putut sa merg la o scoala germana, ca am un bacalaureat german si, de cand am pornit in calatorie cu Gunther Krichbaum si delegatia de atunci, inapoi din Romania, m-am simtit un pic mai libera".

"Cum l-ati cunoscut pe Gunther Krichbaum?", am intrebat-o. "Am incercat sa ma adaptez aici, sa prind radacini. Am inceput sa ma angajez politic. L-am cunoscut prin CDU. Sunt, din 1999, cu o scurta intrerupere, consiliera la primaria din Pforzheim, si astfel s-a ivit in mod firesc ocazia sa ne cunoastem". Am mai vrut sa stiu daca DRG-ul, infiintat acum 5 ani, are si o activitate politica. "Cred ca da" mi-a raspuns Anneliese Graf. "Ideea de Europa ne e foarte aproape si noua, oamenilor care provenim din alte tari si ne-am gasit in Germania a doua patrie. Nu stiam, de fapt, ca gandesc politic, am aflat-o mai intai aici, la institutiile locale, pentru care m-am angajat. Iar apoi orizontul se tot largeste, iar ideea de Europa e tot mai aproape. Ca si copil al monarhiei dunarene, stiu ca granitele pot fi depasite, ca oamenii pot depasi aceste granite. Si asa am inceput sa <>.

"Gunther Krichbaum a zis ca <>. Ideea de Europa nu poate trai decat in capetele fiecaruia dintre noi, indiferent unde traim. Trebuie sa vorbim mai mult unii cu altii, sa ne cunoastem, sa comunicam, dar si sa preluam responsabilitati, unul pentru celalalt".

Doamna Graf e o idealista, in felul ei. In timp ce la Pforzheim romani, svabi si nemti se intalneau inca o data, intr-o atmosfera destinsa, cu fast si arome de Bacchus tomnatec, olandezii spuneau din nou "NON", ca si in pragul votarii Constitutiei europene. Ii barau drumul Romaniei catre Schengen, demonstrand ca, uneori, e nevoie si de altceva, decat de bunavointa unor politicieni si prietenia intre oameni.