Zeci de militari europeni si americani au participat, sambata, in Portul Constanta, la o demonstratie privind atacarea unei nave ostile, in cadrul Jackal Stone 2011 (JS11), transmite Agerpres. Exercitiul, aflat la a patra editie, reprezinta cea mai importanta activitate de instruire in comun a Fortelor pentru Operatii Speciale (FOS) din Europa.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

JS11 se desfasoara simultan, in perioada 12 - 24 septembrie, in Romania, Bulgaria si Ucraina, iar comandamentul sau se afla la Centrul Administrativ Mihail Kogalniceanu.

La demonstratie participa peste o mie de militari din Romania, Bulgaria, Ucraina, Croatia, Lituania, Norvegia, Polonia, SUA si Ungaria.

Potrivit comandantului Componentei pentru Operatiuni Speciale din cadrul Statului Major General al Armatei Romaniei, colonelul Marius Craciun, JS11 a reprezentat ''atacul asupra unei nave care nu s-a supus somatiei si la bordul careia s-a presupus ca ar fi elemente ostile, o structura terorista, o structura care face trafic cu substante interzise''.

Pentru efectuarea asaltului asupra navei suspecte s-au folosit un elicopter si mai multe ambarcatiuni, fortele militare urcand la bordul acesteia si executand verificarea incarcaturii vaporului si a personalului. Suspectii au fost retinuti si predati autoritatilor.

Comandantul trupelor americane de operatii speciale din Europa, generalul Michael Repass, a afirmat ca JS este ''un semnal de inalta cooperare'' intre fortele speciale din SUA si fortele speciale dintre tarile aliate care participa la exercitiu, iar ''telul nostru principal la acest exercitiu este sa dezvoltam interoperabilitatea fortelor noastre si sa lucram cat mai mult impreuna''.

Potrivit generalului american, toate antrenamentele facute in comun de forte speciale americane si romane, in conditii de siguranta, ''se traduc prin succes'' in lupta in Afganistan.