Toate transporturile de seminte si flori din Olanda sunt verificate sambata, in toate vamile din tara, in contextul in care exista suspiciunea ca acestea ar fi purtatoare a unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analize. Pana la primirea rezultatelor, transporturile fiind blocate, anunta Mediafax.

Elena Leaota, director al Agentiei Nationale Fitosanitare, a declarat ca toate aceste transporturi provenind din Olanda, continand seminte si flori, sunt verificate in cadrul unui control de rutina.

Echipe ale Agentiei s-au deplasat in vamile unde se afla aceste transporturi, au prelevat probe, rezultatele urmand sa fie aflate in doua - trei zile. Probele vor fi analizate in laboratorul central al ANF.

Pana la primirea rezultatelor, transporturile vor fi blocate, a spus Elena Leaota. Potrivit acesteia, nu sunt informatii privind existenta unui anumit tip de organism de carantina.

UPDATE: Un TIR olandez incarcat cu plante, seminte si bulbi a fost oprit in Punctul de Trecere a Frontierei Bors, dupa ce analizele preliminare efectuate de Serviciul Fitosanitar al Directiei Agricole Bihor au relevat prezenta unei bacterii periculoase, a declarat seful Garzii Financiare Bihor, Calin Gal.

Potrivit lui Calin Gal, autotrenul care transporta marfa destinata unei firme de profil din Oradea a fost oprit, vineri seara, in Vama Bors, in urma unei actiuni comune a Garzii Financiare Bihor, a Directiei Agricole, Directiei Sanitar-Veterinare si a Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Bihor, dispuse de conducerea centrala a institutiilor.

"Sunt oprite si supuse controlului toate transporturile cu plante provenind din Ungaria si Olanda. Primul asemenea transport a intrat vineri seara, prin PCTF Bors. Rezultatul preliminar, primit in aceasta dimineata ( sambata dimineata - n.r.), a aratat prezenta unei bacterii periculoase pentru sanatate. In prezent se mai fac anumite investigatii, iar rezultatul final va veni luni, cand se vor dispune si masurile. Transportul este in prezent indisponibilizat", a spus Gal.

UPDATE 2: In judetul Ilfov, un depozit in care se aflau zeci de tone de seminte de flori si bulbi aduse din Olanda a fost verificat, sambata, de echipe ale ANAF si ANPC care aveau suspiciunea ca marfa continea si substante daunatoare oamenilor. In depozit se aflau aproximativ 20 de tone de seminte si bulbi de flori din Olanda.

Inspectorii au constatat ca transportul fusese comandat de o firma care era insa desfiintata de mai multi ani si ca unele etichete contineau mentiuni referitoare la substante interzise si periculoase.

Din cutiile in care se afla marfa au fost prelevate probe care vor fi analizate, rezultatul lor urmand sa fie facut public in urmatoarele doua - trei zile. Prezenta inspectorilor in depozitul respectiv a generat nemultumirea mai multor persoane care i-au amenintat.