Tribunalul Bucureşti a decis vineri, la cererea RA-APPS, sa puna sechestru pe o casa din Sinaia, aflata in constructie, a Mioarei Roman. Fosta sotie a lui Petre Roman are datorii in valoare de 350.000 de euro la chirie pentru vila din cartierul Primaverii, in care locuieste in Bucuresti si care apartine RA-APPS. Magistratii au respins, insa, solicitarea RA-APPS ca Mioara Roman sa fie evacuata de urgenta din vila din Primaverii care apartine Regiei. Un nou termen in procesul privind recuperarea restantelor financiare este programat pe 20 octombrie, anunta Realitatea Tv.

RA-APPS a solicitat in mai multe randuri, inclusiv prin Ordonanta presedintiala (o procedura de urgenta in instanta - n.red.), evacuarea Mioarei Roman, insa atat judecatoria, cat si tribunalul, au respins cererea.

Mioara Roman, fosta sotie a lui Petre Roman, a fost somata de RA-APPS sa paraseasca vila din strada Gogol nr. 2, din cartierul Primaverii, pe care o ocupa din 1990, din cauza datoriilor la chirie, la care se adauga penalizarile, care au ajuns la aproximativ 350.000 de euro. RA-APPS incearca sa o evacueze pe Mioara Roman din vila din Primaverii si sa recupereze datoria de 350.000 de euro, reusind sa puna sechestru asiguratoriu pe o casa din Sinaia, aflata in constructie, pe care fosta sotie a lui Petre Roman spune ca o detine impreuna cu fratii ei. La Tribunalul Bucuresti sunt trei dosare ale RA-APPS cu Mioara Roman privind evacuarea, sechestrul asiguratoriu si recuperarea datoriilor.

Mioara Roman sustine insa ca incepand din 2009 este obligata sa plateasca o chirie lunara de 6.000 de euro pentru vila din Primaverii, in conditiile in care ea traieste dintr-o pensie de 1.800 de lei. Ea acuza RA-APPS ca nu a respectat procedura de majorare a chiriei, iar suma stabilita pentru chirie, de aproape 6.000 de euro, depaseste nivelul maxim admis, respectiv cel mult 15% din venitul net lunar pe familie.

Mioara Roman locuieste in prezent in casa din cartierul Primaverii impreuna cu fiica sa Catinca Zilany si cu nepoata sa. Fosta sotie a lui Petre Roman spune si ca firmele fiicei sale nu inregistreaza profit.

Familia Roman s-a mutat in vila din Primaverii, care initial a apartinut ICRAL, in 1990, atunci cand Petre Roman a devenit premier. In 1996, cladirea a intrat in patrimoniul RA-APPS, in urma unei Hotarari de Guvern.

In februarie 2011, vila in care locuieste Mioara Roman a fost trecuta de Guvern din domeniul public in cel privat al statului, modificare de statut care permite vanzarea imobilului, o suprafata din terenul aferent vilei urmand sa fie retrocedata fostilor proprietari. Conform hotararii Guvernului, o parte din terenul aferent constructiei face obiectul unei decizii de restituire, din august 2010, in timp ce restul suprafetei nu mai indeplineste criteriile pentru a se incadra in categoria imobilelor care sunt de uz public, care sa permita folosinta generala sau sa deserveasca un serviciu public.

"Avand in vedere faptul ca, de la data preluarii acestuia de catre regie si pana in prezent, imobilul situat in strada Gogol nr. 2 nu a avut destinatia de locuinta de protocol, precum si faptul ca, in prezent, la limita imobilului a fost ridicata o noua constructie, iar din acest motiv imobilul in cauza nu mai indeplineste criteriile de siguranta cerute de lege, propunem trecerea acestuia in domeniul privat al statului. Ulterior, imobilul va fi exploatat de catre RA-APPS in conditiile si limitele prevazute de lege", se arata in actul normativ aprobat de Guvern in 23 februarie.

RA-APPS a notificat-o pe Mioara Roman cu privire la neplata chiriei, la care se adauga penalitatile, ulterior conflictul ajungand in instanta.

Mioara Roman a declarat in trecut ca litigiul privind locuinta ar fi "o razbunare politica veche, cu bataie lunga, la adresa lui Petre Roman", pentru ca aceasta casa a fost primita nu de la RA-APPS, ci de la ICRAL, fiind apoi transferata la regie "doar pentru ca pedeseristii sa-l poata acuza pe Petre, in 1996, ca ocupa ilegal o locuinta de protocol. Nu e o casa nationalizata, ci una construita de comunisti, in 1963".